Zara.jpg

Inspekcija u Zari, građani prijavili pojavu šuge
Građani, piše Pobjeda, sumnjaju da su šugu dobili zbog nošenja gardarobe iz Zarine prodavnice, nakon čega im se pojavio osip na stomaku ili na leđima.

"Inspekciji je stigla inicijativa i dodijeljena je sanitarnoj inspekciji. Kad se nadzor završi, obavijestićemo javnost o utvrđenom stanju", kazala je Vujošević.

Pobjeda piše da je Institutu za javno zdravlje uputila pitanja ovim povodom, na koja čeka odgovor.

Za sada je, kažu, nezvanično potvrđeno da slučajeva šuge ima, ali da broj nije neuobičajen.

Šuga je zarazno oboljenje kože, prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine, odjeće ili donjeg veša sa oboljelom osobom. Oboljenju pogoduju loši uslovi življenja (zbijenost, neadekvatna higijena, loši socijalno-ekonomski uslovima, niska opšta i zdravstvena kultura)

Najčešća tegoba je svrab koji je najintezivniji noću. Promjene na koži mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predjelu pojasa i prepona.

Osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osjete tegobe četiri do šest nedjelja poslije kontakta sa oboljelim. Osobe koje su već imale šugu mogu primijetiti promjene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do nedjelju dana).