Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Trećim razgovorom sjećanja „Zagrljaj Svetova“ zaključen trodnevni program posvećen vladici Atanasiju

Treca sesija-min.jpg

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je priređen treći razgovor sjećanja na vladiku Atanasija, pod nazivom „Zagrljaj Svetova“, na kojem su govorili: episkop novobrdski Ilarion, igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina i dr nuklearnog inženjerstva i teolog Lazar Supić, a moderator večerašnjeg razgovora bio je otac Gojko Perović.

Episkop novobrdski Ilarion istakao je da u duhu samog naziva ovog razgovora osjeća kao da je vladika Atanasije prigrlio ovo sabranje, narod i djecu onako kako je volio da čini dok je bio tu među nama.

„Osjećam da se ta tajna nastavlja i potpuno je primjeren ovaj naziv 'Zagrljaj Svetova', jer razvija tu ideju u jednom od radova vladike Atanasija u vezi sa krizom humanizma u novije doba, gdje on zapravo govori o problemu posredništva, kada se umetne posrednik između nas i života, između nas i Boga. Mi se neprekidno borimo svakoga dana za pravoslavlje, da sve posrednike i one što dociraju i one, kako je on govorio, drvene advokate, moraliste da ih izbjegnemo, a najviše da izbjegnemo drvenog advokata u sebi i da shvatimo koliko smo sami sebi neprijatelji u tom unutrašnjem rasterećenju koje treba da vodi zagrljaju“, rekao je episkop novobrdski Ilarion.

Igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina prisjetila se koliko su im vladika Atanasije i mitropolit Amfilohije pomagali da prebrode sve teškoće.

„Vladika Atanasije nam je mnogo značio. Od njega i mitropolita Amfilohija smo imali veliku podršku i snagu. Kada nam je izgorio konak Pećke patrijaršije, oni su prvi dotrčali kako bi nam pomogli da sve podnesemo i da istrajemo. Ne samo tada, uvijek su dolazili i pomagali nam u svim pogledima. Prije četiri godine bila sam u Herceg Novom i predsjednik 'Kola srpskih sestara' gospođa Dragica dovela me ovdje da posjetim vladiku Atanasija. Bio je presrećan što sam došla i odmah je skupio brojne poklone koje je čuvao da ponesem u patrijaršiju“, kazala je mati Haritina, igumanija Pećke patrijaršije.

Lazar Supić, dr nuklearnog inženjerstva i teolog kaže da je vladika Atanasije često dolazio u njihovu školu, što im je u to vrijeme mnogo značilo.

„Posljednji susret vladike Atanasija i mene bio je u Petropavlovom manastiru 2020. godine, gdje su me zamolili da se obratim svima i prisjetio sam se zdravice sa svoje svadbe, rekavši da mi je velika privilegija i čast što sam živio i odrastao u vrijeme vladika Atanasija, Grigorija i Maksima, kao pastira u zemlji iz koje dolazim, u Hercegovini. Vladika Atanasije je nama približio crkvu, on je često dolazio u našu školu i smatram da je velika stvar da vladike dolaze među narod i da ulaze u škole“, naveo je dr Lazar Supić.

Trodnevnu manifestaciju „Sjećanje na vladiku Atanasija“, povodom dvije godine od njegovog upokojenja, organizovali su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i njena novoosnovana Zadužbina vladike Atanasija.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se 4. marta 2021. godine u Trebinju.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja