Pomen vladici atanasiju.jpeg

U Sabornom hramu svetog Preobraženja Gospodnjeg danas je služeno jutrenje sa parastosom i sveta arhijerejska liturgija koju su služili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, vladika diseldorfski i njemački Grigorije, arhiepiskop katarski Makarije i episkop novobrdski Ilarion uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

Episkop Grigorije je u besjedi kazao da danas služimo pomen onom čovjeku koji je cijeli svoj život bio pomen na Boga, opomena na Boga i živi spomen.

"Služimo za onoga koji je cijeli svoj život bio podsjećanje na život. Da svi oni koji umiru Adamu služe živom Hristu. Služimo pomen onome koji se sav pretvorio u zagledanost, u oko koje gleda Hrista. U oči koje sve vide kroz Hrista", besjedio je vladika Grigorije.

Vladika je podsjetio da danas služimo službu onome koji je uvijek govorio da ne palimo svijeće gore za žive, a dole za mrtve jer za Boga su svi živi.

"Govorio je o onima koji su preminuli tako živo da smo i mi mogli da ih vidimo žive. Tako je govorio o svetiteljima, prorocima sa kojima je tako plakao, mučenicima...Danas kada služimo ovu božansku službu, kada se prisjećamo toga smirenog monaha i izvanrednog učitelja pravoslavnog, treba da se podsjetimo na njegovu ljubav, na koju ga je od malena naučila majka, na ljubav prema ptici u gori i prema ptici u vodi. A iznad svega da se prisjetimo na njegovu ljubav prema istini, što u njegovom slučaju znači ljubav prema Hristu", priča episkop Grigorije i dodaje da na svijetu ima dosta iskustava ali najvažnije je da je upokojeni vladika Atanasije nas naučio da nam je proći i kroz smrt i kroz pakao ali da nam nije se tu zaustavljati jer je Hristos pobjedio smrt.

"Vladika Atanasije nam je govorio da ne budemo šmokljani jer je nas praotac pogriješio sa pramajkom zbog korupcije. Kako je duhovito, a pametno govorio naš vladika. Govorio je ako budete korumpirani nećete biti slobodni. Kao što je prvi čovjek govorio sa Bogom slobodno, a kada je poklekao đavolu, više nije bio slobodan i morao je biti izgnan iz raja. Zato je Bog poslao novog Adama, koji je uzeo krst i sjedi s desne strane oca. Zbog toga vladika Atanasije nije gledao zemlju kao što je drugi ljudi gledaju, zato je tako govorio o Hercegovini, o Svetoj gori, o Grčkoj, o cijelom svijetu kao Božijem svijetu. Zato je mogao da bude prorok jer je sve vidio kroz Hrista", besjedi episkop njemački.

On je podsjetio da ovih dana često čuje rečenice 'E da je sad živ Atanasije, e da je sad živ Amfilohije'...

"Ali ja vam kažem ako samo malo otvorite oči, uši i čujete unutrašnji glas, čučete da je njihov glas još jači i snažniji od zemaljskog. Zato smo danas ovdje da slušamo riječi i glas koji kao voda žuboreća otkriva istinu da je Hristos Bog živih. I da opomenuvši se toga bježimo od smrti ka životu", zaključio je episkop Grigorije.