Kina mongolija rusija.jpg

Ako bi i došlo do vojnog sukoba, bila bi to borba Davida i Golijata. Ali, vojni sukob jednostavno nije moguć. Golijat ne bi mogao da stigne do granica Davida niti pošalje avione ili rakete. Golijatu preostaju samo sankcije, čija djelotvornost bi bila veoma upitna.  

Da objasnimo, David je Mongolija a Golijat Amerika. Suština je da Amerika Mongoliji ne može baš ništa. Ni vojno ni politički jer se ta azijska država nalazi između Kine na jugu i Rusije na sjeveru. A, obje te zemlje su dovoljno snažne i velike da moraju da prate diktat Amerike koja po svijetu dijeli pravdu i savjete. Onome ko je ne sluša, prijete vojna intervencija i sankcije.

Mongolija nema neprijatelje. Posljednji put je ratovala protiv Japana krajem Drugog svjetskog rata i kineskih nacionalista u poslijeratnom periodu. Otvorena je za saradnju sa svima, pa tako njene trupe učestvuju u mirovnim misijama rame uz rame sa američkim vojnicima. U okviru belgijskog kontingenta, odred mirovnjaka iz Mongolije bio je u sastavu KFOR-a. Istovremeno, ima odlične odnose sa Rusijom koja joj je poklonila dva aviona  Mig-29, da bi čuvala svoje nebo.

Vojska Mongolije ima više stotina zastarjelih tenkova i topova. Ona nema potrebu da troši novac na oružje.

Inače, Mongolija koja nema izlaz na more, imala je jednu od najvećih mornarica na svijetu - za vrijeme Kublaj Kana. Na najvećem jezeru u zemlji, Mongolija je od 1990. godine imala  jedan brod sa sedam mornara, od kojih je samo jedan znao da pliva. Zbog visokih troškova, mornarica je 1997. godine privatizovana.