Mitropolit joanikije.jpg

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikje ocijenio je večeras da u ovim vremenima najvećeg pritiska velikih sila da se Srbiji i srpskom narodu otmu Kosovo i Metohija, svetinje i obriše pamćenje nije lako, ali da će Bog, koji je uvijek pomagao, opet pomoći srpskom narodu.

"Zato mi imamo molitvu: Pomozi jaki nejakome. Nismo jaki da se odupremo velikim silama. A to je naš patrijarh, blaženopočivši Irinej rešavao vrlo jednostavno, tu našu nejakost pred velikim silama, riječima: Kosovo neka sila može oteti, ali ga se odreći nećemo, ni posredno ni neposredno! Vrlo jednostavno, ali mudro", rekao je .

Nakon što je u Cetinjskom manastiru služio povečerje sa molebanom Presvetoj Bogorodici za srpski narod i svetinje na Kosovu i Metohiji, mitropolit je istakao da onaj ko se nije odrekao Kosova, što Srbi sigurno neće nikada, on će ga i sačuvati.

"Mi se stalno molimo za naš raspeti narod na Kosovu i Metohiji i za svetinje, koje su, evo, početkom 21. vijeka doživjele velika stradanja i pogrom. Kosovo je raspeto od Svetoga kneza Lazara do dana današnjega, a novo kosovsko raspeće nije lakše nego što je to bilo ranije", rekao je mitropolit Joanikije u besjedi.

On je podsjetio da su i u Crnoj Gori imali jednu malu Kosovsku bitku kada su se borili za svetinje i da su tada bili veoma usamljeni, ali je Bog bio sa njima.

"Da se pomolimo Bogu, oslonimo na Boga, da se u Boga ponadamo, da se na takav način objedinimo kao narod, Bogu koji nam je vazda pomagao i opet će nam pomoći. Božja milost će se izliti na sve one koji se Bogu mole, pa i na naše Kosovo i Metohiju, na naše svetinje. One su, zapravo, nepresušni izvor Božije milosti i blagoslova. Na to da se oslonimo i da na takav način njegujemo kosovski zavjet i kosovsko pamćenje i čuvamo Kosovo i Metohiju", naveo je vladika Joanikije.