Dragulj.jpg

Nakon osam mjeseci od filmske pljačke u Nizozemskoj, kada su Pink Panteri iz Srbije, obučeni kao junaci serije "Peaky Blinders" ukrali skupocjeni nakit, nizozemski inspektori su pronašli ukradeni plijen, a postoji mogućnost da je nađeni dragulj čija je vrijednost čak 27 miliona evra.

U junu prošle godine na sajmu umjetnosti i ankviteta TEFAF u Holandiji, navodno Pink Panteri iz Srbije su u spektakularnoj pljački, pomoću macole razbili izlog i ukrali jedinstveni dragulj vrijedan 27 miliona evra.

Kako navodi nizozemski portal "De Telegraaf", za sada nije poznato da li je pronađen dijamant koji je vrijedan 27 miliona evra ili je u pitanju neki drugi nakit.

Petorka je tokom filmske pljačke bila maskirana.

"Više od 20 holandskih inspektora već osam mjeseci traga za počiniocima koji su odnijeli nakit. Tokom svih mjeseci sarađuju sa Interpolom, Evropolom i drugim zemljama svijeta, kao i sa balkanskim zemljama" piše nizozemski portal.

Kako navode tamošnji mediji, za sada nije objavljeno da li je policija pronašla žuti dijamant koji je vrijedan 27 miliona evra, ili je u pitanju neki drugi komad nakita koji su ukrali tom prilikom.

Inspektori nisu otkrili gdje je nađen nakit, koji, kao i kako napreduje potraga za poznatom grupom lopova.

"Utvrđeno je da osumnjičeni pripadaju bandi Pink Pantera, koja je odgovorna za brojne velike pljačke u Evropi posljednjih decenija" navode nizozemski mediji.

Istraga se fokusira na analizu dostupnih snimaka, izjave svjedoka, forenzičkih tragova, puteva za bjekstvo, mjesta stanovanja i vozila za bjekstvo.

Kako su naveli holandski mediji, ova pljačka skupocjenog dijamanta je i dalje u fokusu medija, ali najviše ljudi umjetničkog svijeta, koji uskoro imaju novi sajam nakita i antikviteta TEFAF u Nizozemskoj.

"Sajam će se održati ovog mjeseca i umjetnici su zabrinuti, jer je pljačka izvedena i pored velikog sigurnosnog i bezbjedonosnog sistema" navodi se.

Skupocjeni dijamant nalazi se na ogrlici, a pripada Džoelu Arturu Rozentalu (80) jednom od najvećih i najcjenjenijih dizajnera nakita na svijetu.

"Ukradena ogrlica je sa žutim dijamantom kanarinca. Ovo je najveći i najvrijedniji kamen sajma. Međutim, sajam umjetnosti i antikviteta nije htio ni da potvrdi, ni da demantuje ovaj izvještaj" prenio je ranije ovaj nizozemski portal.