Novoselac2.jpg

U Muzeju Hercegovine upriličeno je književno veče na kome su predstavljene četiri knjige: "Srbi dvoglavi narod" Slobodana R. Pecića, "Našoj deci – naša učiteljica" Vučice Todorović, "Genocidom do velike Hrvatske" akademika Vasilija Krestića i "Stradanje Stare Srbije i Makedonije u 19. veku".

Ove knjige predstavili su Marija Babić, prof. razredne nastave iz Udruženja građana „Novoselac“ iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje i Žarko Marković povjerenik za Vrnjačku Banju Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda.

Govoreći o knjigama, prof. razredne nastave Marija Babić istakla je da je autor knjige "Srbi dvoglav narod" Slobodan R. Pecić iz Novog Sela.

"Ovo je naša prva novoselska knjiga, a govori o Kosovu i Metohiji, kako nestaju srpska sela, zapuštenosti sela, o mladima. Tu su isto tako i dječije pjesme, a pominje se i albanska golgota. Ova knjiga je pisana pisanom ćirilicom u štampana krasnopisom i pretpostavljam da je to začetak da više pišemo ćirilicom i da budemo primjer drugima, da se knjige štampaju pisanom ćirilicom da se ne bi zaboravila", istakla je Babić.

Budući da dolazi iz turističkog kraja, Babić kaže da Vrnjačka Banja može biti dobar primjer promocije i zaštite ćirilice, folklora i svega onoga što ide u sklopu srpskoga naroda.

"Udruženja građana 'Novoselac' iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje i Udruženje za odbranu ćirilice 'Dobrica Erić' dosta sarađuju. Često štampaju knjige koje imaju teme stradanja Srba, o Srbiji, afirmišemo nove pjesnike i borimo se za opstanak ćirilice", poručila je Babić.

Moderator književne večeri bila je Vesna Andrić ispred Udruženja „Ćirilica“ iz Trebinja.

Novoselac1.jpg