Hapsenje.jpg

Privrednik Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, te još petorica bivših i sadašnjih pripadnika MUP-a Srpske, uhapšeni su zbog niza krivičnih djela, koja se, između ostalog, odnose na šverc droge.

Uz Cvijetića, pali su i nekadašnji inspektori Mladen Milovanović, Predrag Vatreš, te Siniša Vukašinović, kao i aktivni pripadnici MUP-a Srpske Danijel Kovačić i Miladin Vučić.

Policajce, kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", terete da su osumnjičenima za prodaju droge pomagali da ne budu procesuirani.

Sve su ih na području Banjaluke u srijedu popodne uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, u nastavku akcije "Transporter", koja je počela 2021. godine, kada su policajci oduzeli 303 kilograma skanka te više skupocjenih vozila.

Cvijetića terete da je organizator kriminalne grupe, a on i Aleksandar Nikolić, koji je takođe obuhvaćen akcijom, s tim što je hapšen ranije, biće prijavljeni Tužilaštvu za šverc droge.

Milovanović i Vatreš će, kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", takođe biti prijavljeni za prodaju droge, ali i za zloupotrebu položaja s obzirom na to da su svojevremeno bili inspektori.

Akcijom je obuhvaćen i ranije hapšeni Petar Dukić, koji je takođe označen kao organizator kriminalne grupe, a on, baš kao i Milovanović, Kovačić, Vukašinović i Vučić biće prijavljeni za zloupotrebu položaja i sprečavanje dokazivanja.

Iz MUP-a Srpske su, uz navođenje inicijala, potvrdili da su Danijel Kovačić i Miladin Vučić njihovi pripadnici, a uslijedila je i ekspresna reakcija.

"Imajući u vidu da su među uhapšenima i dva policijska službenika, D.K. i M.V., oni će biti suspendovani, a protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak", naveli su iz MUP-a Srpske.

U pitanju je, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, borba protiv organizovanog kriminala povezanog s koruptivnim krivičnim djelima i zloupotrebom policijskih kapaciteta.

"Ove aktivnosti usmjerene su na šest lica osumnjičenih da su, kao organizatori i članovi organizovane kriminalne grupe, duže vrijeme prometovali drogu, te je krijumčarili iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u BiH, te dalje distribucije prema narko-tržištu zemalja Evropske unije", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Akcija je, dodali su, usmjerena i na one koji su koristeći službeni položaj pomagali ovim osumnjičenima da ne budu otkriveni, i to sprečavanjem dokazivanja.

Akcija "Transporter" pokrenuta je u novembru 2021. godine, kada je uhapšeno 11 lica zbog sumnje da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim krijumčarenjem marihuane i kokaina. Tada su zaplijenjena 303 kilograma skanka vrijedna 1,2 miliona KM, a koji je nađen u kombiju koji je koristio Dukić.

Osim Cvijetića, u toj akciji su, između ostalih, uhapšeni još i Mladen Milovanović, Aleksandar Nikolić i drugi. Dukić je tada izbjegao hapšenje, ali se kasnije predao Sudskoj policiji u Sarajevu. Nakon toga mu je određen pritvor, ali je potom pušten na slobodu uz mjere zabrane. Tada je pritvor ukinut i Aleksandru Nikoliću, takođe uz izricanje mjera zabrane.

Podsjetimo, tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara je u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora ranije uhapšenima u akciji "Transporter" rekao da je Cvijetić bio u vrhu međunarodne kriminalne organizacije koja je preko narko-kartela iz Južne Amerike nabavljala kokain "na tone" i preko Evrope ga dovozila u BiH.

Milovanović je bio inspektor u MUP-u Srpske, ali je suspendovan nakon što je hapšen zbog sumnje da je pomogao u bjekstvu i skrivanju državljanina Crne Gore Miloša Božovića iz Cetinja, kojeg povezuju sa škaljarskim klanom.