vladika atanasije 1.jpg

Sjećanje na umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atansija, povodom druge godine od njegovog upokojenja, biće obilježeno od 9. do 11. marta u Trebinju, bogoslužbenim, bogoslovskim, književnim i umjetničkim sadržajima, najavljeno je iz Eparhije zahumsko-hercegovačke.

U četvrtak, 9. marta, u 18.00 časova ovim povodom biće otvorena izložba arhivske građe pod nazivom "Arhiva i biblioteka episkopa Atanasija Jevtića 1938-2021" u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Potom će istog dana u pozorišnoj sali Kulturnog centra biti priređen prvi od tri večernja razgovora sjećanja na vladiku Atanasija sa naslovom "Znak preporečni", naveli su iz Eparhije.

Drugog dana programa, u petak, 10. marta, od 18.00 časova u Kulturnom centru Trebinje biće predstavljen zbornik radova, tada jeromonaha Atanasija Jevtića "Od Omege do Alfe", te drugi po redu razgovor "Hristos zemlja Živih".

U subotu, 11. marta, u Sabornom hramu u Trebinju jutrenje sa parastosom biće služeno od 8.00 časova, a Sveta arhijerejska liturgija od 9.00 časova.

U 17.00 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba slika "Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog", a od 18.00 časova biće održano i predstavljanje drugog toma Monografije naše Episkopije "Istorija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske".

Program posljednjeg dana, ali i cjelokupnog događaja, biće zaključen trećim razgovornim sjećanjem "Zagrljaj Svetova".

U ovom sjećanju na Vladiku Atanasija učestvovaće arhijereji i jereji Sprske pravoslavne crkve i drugih pomjesnih Crkava, među kojima arhiepiskop katarski Makarije, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, episkop dizeldorfski i njemački Grigorije, zapadnoamerički Maksim, episkop novobrdski i vikar patrijarha srpskog Ilarion.

Učestvovaće i iguman svetogorskog manastira Simonopetra otac Jelisej, otac Atanasije Ciausis, otac Gojko Perović, otac Milovan Glogovac, te igumanija stavropigijalne lavre Pećke mati Haritina i igumanija manastira Devič mati Anastasija.

Doprinos cjelokupnom ovom sjećanju, svojim učešćem daće i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteteta u Foči Vladislav Topalović, dekan Filozofskog fakuteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović i Miloš Ivanović iz Istorijskog instituta u Beogradu.

Učestvovaće i brojno drugo sveštenstvo, monaštvo, naučni i kulturni djelatnici, poznavaoci i poštovaoci ličnosti i opusa blaženopočivšeg episkopa, navodi se u najavi Eparhije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se 4. marta 2021. godine u Trebinju.