Evro.jpg

Jedan dječak postao je popularan jer je kupovao užine i slatkiše vršnjacima, a onda je drugi poželio da ga zasjeni u tome.

U aleksinačkoj Osnovnoj školi "Vožd Karađorđe" desio se neobičan događaj sa jednim učenikom, a koji je želio da bude popularan među vršnjacima pa je odlučio na neobičan način da stekne tu popularnost.

- U njihovo odjeljenje je došao dječak čiji su roditelji prilično imućni. Da bi privukao pažnju drugara on je donosio novac u školu i vodio djecu na picu, kolače, kupovao im sokove... Onda je drugi dječak, vidjevši da ovaj ima puno drugara, odlučio da ga zasjeni i stekne istu popularnost - priča izvor 24sedam.

Mališa je smislio da od roditelja uzme novac i onda da ga troši na svoje drugare, koje je trebalo da fascinira.

- Uzeo je od roditelja porodičnu ušteđevinu od 3.000 evra i na velikom odmoru počeo da dijeli drugarima.

Djeca su to shvatila kao zabavu sve dok jedno dijete nije otišlo kući, a njegova mama pronašla oko 300 evra u pantalonama kada je htjela da ih stavi na pranje! 

Na kraju su alarmirani svi roditelji, a djeca su priznala da su dobila pare od vršnjaka.

- Uspostavljena je komunikacija i na kraju su sve pare bile vraćene - rekao je izvor 24sedam.

Inače, redakcija portala je probala da dobije i komentar od direktorke Maje Radoman Cvetićanin, a ona nam je poslala saopštenje škole.

- Osnovna škola "Vožd Karađorđe" neće komentarisati privatnu situaciju između porodica svojih učenika, koja je prevaziđena dobrom reakcijom roditelja. Škola će nastaviti vaspitno djelovanje i pružiti podršku djeci i roditeljima svim raspoloživim resursima - piše u saopštenju.

Ovakve stvari nisu rijetke

Školski psiholog Biljana Lajović kaže za 24sedam da nije rijetko da se ovakve stvari dešavaju, pa je i sama imala sličnih situacija ali sa mnogo manjim iznosima.

- Ja sam to sretala, ali sa značajno manje novca reda veličine od 1.000 do 2.000 dinara i vrlo brzo se dešavalo da roditelji to uvide. Dešavalo se da  pošalju dijete u prodavnicu, a ono ne vrati kusur, pa onda kupi nekom nešto. Ali to je jedan ozbiljan signal da odrasli sjednu sa djecom i popričaju i da promijene ponašanje. Da se više druže sa njima, igraju lopte i slično - upozorava ona.

Lajovićevu čudi da roditelji dječaka nisu ranije primijetili da im nedostaje toliki novac. 

- Očigledno da njemu treba malo više pažnje i posvećivanja zbog čega je i krenuo da izgladi tu situaciju sa drugarima - dodaje ona.

Psihološkinja se pita i kako roditelji imućnog dječaka mu nisu objasnili da "čašćavanje" drugara nije način za sticanje prijateljstava.

- Moje pitanje je zašto ti imućni roditelji daju nekritično svom djetetu novac. Ali svejedno to su toliko mala djeca da ne znam kako se kod bilo koga od njega našao toliki novac. Tu treba da se razgovara i sa roditeljima djece koja su uzimala novac, ali i sa ovom dvojicom. To je jedan poražavajući događaj pogotovo što ima tako velike dimenzije sa toliko novca i toliko malom djecom - zaključila je Lajovićeva i dodala da ovo može biti ozbiljan signal porodicama dječaka da im posvete više pažnje.