Izlozba women and wemen1.jpg

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba fotografija Inge Morat i Gerti Dojč pod nazivom „Women to Women“, koju su priredili Brigite Blimt Kaindl i Kurt Kaindl, jedan od osnivača galerije savremene fotografije „Fotohof“ u Salzburgu.

Kustosi su iz arhiva galerije „Fotohof“, u kojoj se nalazi značajan broj fotografija ove dvije umjetnice, izdvojili samo fotografije žena. Svaki diptih sastoji se od fotografija Inge Morat i Gerti Dojč koje na taj način posthumno ulaze u imaginarni dijalog o liku žene.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaler je istakla da im je namjera bila prikazati ovu izložbu pred Dan žena, 8. mart.

„Naša je politika da radimo na tome da osnažimo žene u nauci i umjetnosti. Izložba je bitna zbog toga što su Inge Morat i Gerti Dojč bile prve izvanredne fotografkinje, ne samo u Austriji već uopšte u vremenu u kojem su živjele. Ove dvije žene su se srele veoma kratko i bile su fotografkinje u različitim decenijama, ali kroz ovu izložbu vidimo sličnosti u njihovom radu, odnosno vidimo ženski pristup u fotografskom žurnalizmu“, rekla je ona.

Ajla Korajac, saradnik u Austrijskom kulturnom forumu Sarajevo kaže da je ova izložba nastala u Ukrajini, te da su srećni što imaju priliku večeras da je prikažu trebinjskoj publici.

„Radi se o radu dvije veoma uticajne austrijske fotografkinje, koje su u svoje doba radile za veoma uticajne časopise i firme. Sastoji se od parova fotografija, gdje one ulaze u dijalog o ženi. Kada su kustosi iz arhiva uzeli njihove fotografije, odlučili su da na kraju izaberu samo fotografije žena“, dodala je Korajac.

Izlozba women and wemen2.jpg

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković kaže da je večerašnja izložba nastavak ranije započete saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom.

„Ono što je jako interesano je to da su Inge Morat i Gerti Dojč prve napravile značajan uspjeh na polju fotografije i koje su pokazale na koji način u to vrijeme žena može da se bavi fotografijom. Kulturni centar se svakako trudi da publici u Trebinju pruži raznovrstan sadržaj, da se orjentišemo prema različitoj publici i da imamo različite autore“, naveo je Vuković.

Izložba fotografija „Women to Women” biće otvorena do 15. marta, a organizuju je Austrijski kulturni forum Sarajevo i Kulturni centar Trebinje.

Izlozba women and wemen3.jpg