Kpz trebinje bukejlovic.jpg

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas da je nivo bezbjednosti u Kazneno-popravnom zavodu u Trebinju, zadovoljavajući, da je popunjenost oko 30 odsto i da je adekvatan tretman lica koja su na izdržavanju kazni.

Bukejlović je, nakon razgovara sa direktorom Kazneno-popravnog zavoda Trebinje Zoranom Miladinovićem, rekao novinarima da je ova posjeta dio obilaska svih ustanova te vrste u Srpskoj da bi se uvjerili u stanje bezbjednosti i ispunjavanje standarda u toj oblasti.

On je dodao da je u ovoj ustanovi adekvatan i pristup ishrani zatvorenika.

Bukejlović je istakao da Hercegovina, posebno Trebinje, u posljednje vrijeme dobija mnogo pažnje i ulaganja Vlade Republike Srpske i da nije zapostavljena u odnosu na ostale dijelove.

Kada je riječ o radu ostalih pravosudnih institucija u Trebinju, Bukejlović je naveo da postoji tendencija smanjenja broja zaostalih predmeta i da postoji volja za dalji napredak u toj oblasti.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić naveo je da u Srpskoj postoji šest kazneno-popravnih ustanova, da je popunjena polovina od ukupnog broja mjesta u tim ustanovama, koje imaju adekvatne prostorije i dovoljan broj mjesta za smještaj svih osuđenika koji su na izdržavanju kazne.

"Sva pritvorena lica iz Hercegovine se smještaju u Odjeljenju pritvora u Trebinju," rekao je Dunjić i dodao da je u narednom periodu tu potrebno uraditi još dvije prostorije za druge dvije konfesije zbog vjerskih obreda.

On je napomenuo da je u svih šest kazneno-popravnih ustanova stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda u Trebinju Zoran Miladinović je rekao da je ukupni kapacitet te ustanove 86 mjesta, od kojih su 64 zatvorenička, a 22 su pritvorske jedinice.

On je naveo da je sada u toj ustanovi 17 lica na izdržavanju kazne, a 12 je u pritvoru.