Gacko.jpg

Situacija u opštini Gacko daleko je od dobre: kraj je februara, a ova lokalna zajednica još nije usvojila budžet za narednu godinu.

Sjednica Skupštine opštine zakazana je za 3. mart, a prema informacijama i medijskim napisima koji dolaze iz ovog hercegovačkog mjesta, načelnik Ognjen Milinković je na velikim mukama jer nema podršku skupštinske većine, koju, da stvar po njega bude gora, čine stranke okupljene oko SNSD-a, iz kojeg i on dolazi.

Dobro obaviješteni izvori "Nezavisnih novina" tvrde da postoje ogromne nesuglasice unutar Opštinskog odbora (OO) SNSD-a u Gacku, koje su se prenijele i na Skupštinu, a priče idu u pravcu toga da Milinković podršku može dobiti samo ukoliko ispuni zahtjeve koje imaju koalicioni partneri.

U prilog svemu ide i činjenica da je rukovodstvo OO SNSD-a, na čelu sa predsjednikom Srđanom Milovićem, početkom godine podnijelo ostavke te da se traži novi povjerenik, koga bi trebalo da imenuje predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Posljednjih dana sve češće se pominje i da zbog loše situacije u opštini načelnik Ognjen Milinković želi da podnese ostavku.

Međutim, Milinković tvrdi da je situacija u Gacku pod kontrolom, da ne postoje nesuglasice u redovima većine, te da nije tačno da je ikad pomenuo ostavku.

"U utorak smo održali sjednicu skupštinske većine. Sve je prošlo u najboljem redu. Ja zaista ne znam otkud medijima takve informacije, jer ništa od toga mi nije poznato. Jedino ako imaju neke informacije koje ja nemam. Nikad nikom nisam pomenuo ni da ću podnijeti ostavku", poručio je Milinković za "Nezavisne novine".

Opština Gacko će, dodao je, 3. marta dobiti budžet za ovu godinu.

"Tako je dogovoreno na sastanku u utorak i neće biti nikakvih problema. Možda mediji koji o tome pišu imaju neke informacije mimo mene, ali na sastanku je sve dogovoreno. Nisam ja tamo bio sam, već je bila kompletna skupštinska većina".

Prema njegovim riječima, neistine su i da postoje sukobi unutar SNSD-a u Gacku.

"Ne mogu vam reći ništa o tome jer u stranci o tome nismo pričali. Ništa od toga nije tačno", kazao je Milinković.

Ipak, situacija nije ni približno dobra, tvrde za "Nezavisne novine" izvori iz SNSD-a.

"U stranci je velika svađa. Načelnik Milinković i Srđan Milović (bivši predsjednik OO SNSD-a) uopšte ne pričaju. Stranka je podijeljena na one koji su iz Milovića i one koji su uz načelnika. Milović prebacuje Milinkoviću da podržava Luku Petrovića, a u Gacku je javna tajna da se ne podnose Milović i Petrović. Evo, samo ću reći da se nedavno, kad je dolazio ministar Petar Đokić u termoelektranu, Milović nije ni pojavio jer je tu bio Petrović", tvrde naši izvori.

"Trenutno se čeka na imenovanje povjerenika. Pominjalo se da će to biti Dodikov savjetnik Okuka, ali postoji šansa da bude imenovan i neko od ljudi koji su bliski Srđanu Miloviću", dodaju naši izvori.

Da mnogo toga ne štima u ovoj hercegovačkoj opštini smatraju i oni koji svakodnevno prate dešavanja.

"Situacija u Gacku je krajnje nestabilna. Ja ću samo podsjetiti da je u decembru, kada se odlučivalo na sjednici Skupštine o rebalansu budžeta za prošlu godinu, načelnik mislio da ima većinu, ali se ispostavilo da je nema, jer je odbornica DNS-a imala svoje zahtjeve i nije glasala za usvajanje", navodi za "Nezavisne" Milanka Babić Kovačević, novinarka iz Gacka, te poručuje da ostaje da se vidi i da li će 3. marta zaista biti usvojen budžet za ovu godinu.

"Podrška načelniku zavisi od 'trgovine', odnosno od toga da li će on biti spreman da izađe u susret zahtjevima koalicionih partnera, a njihovi apetiti su prilično veliki", tvrdi Babić Kovačevićeva.

Da je u Gacku na snazi rat vladajućih smatra i novinar Bojan Nosović.

"Načelnik je ostajao bez većine, opština bez budžeta, a neki radnici bez plata. Razlog se vidi u borbi za fotelje i načelnička mjesta. Sve je ovo počelo odmah nakon prošlih izbora, kada su vladajući podbacili", istakao je Nosović.