Tuzilac milanko kajganic.jpg

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić održao je pres konferenciju, a tema obraćanja javnosti je borba protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala.

Prva tema o kojoj je Kajganić govorio je akcija "Klaster" koju je Tužilaštvo provelo prije dva dana sa SIPA-om.

Pohvalio je sve pripadnike SIPA-e za izvanredno izvedenu akciju i radnje koje su trajale od 2021. godine.

- Tokom te dvije godine nije došlo do neovlaštenog davanja informacija u javnost - rekao je Kajganić i dodao da su se nakon akcije pojavili dokumenti u javnosti iz akcije koji mogu naškoditi predmetu.

Tužilaštvo BiH će izvršiti provjere na koji način je došlo do objave određenih dokumenata. 

Što se tiče predmeta "Klaster", mi u Tužilaštvu smatramo da je ovo jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH - izjavio je Kajganić.

Naveo je da je Tužilaštvo BiH od 2021. sa SIPA-om provelo istražne radnje i došlo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma što smatraju temeljom za svaku korupciju.

- Lica koja kupe diplomu možemo samo misliti kako se ponaša kada sa tako kupljenom diplomom uđe u organe vlasti. Kupljena je diploma inžinjera građevinarstva, rekao je, između ostalog i podsjetio na zemljotres u Turskoj.

- Dolazimo u situaciju da nam se u budućnosti mogu desiti slične posljedice kao u Turskoj i Siriji - istakao je Kajganić.

Zadokumentovali su nekoliko desetaka predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma.

- Ovo je samo vrh ledenog brijega - kazao je Kajganić i dodao da su danas podnijeli prijedlog Sudu za određivanje pritvora pet osoba.

Lica se terete i za pranje novca pa će u smjeru toga ići i istraga u smislu zaplijene imovine.

(Ne)rad inspekcijskih organa

Komentarisao je (ne)rad inspekcijskih organa u entitetima i rekao je da je činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici pokazuje da neko u lancu ne radi svoj posao.

- Svi trebamo da se uozbiljimo i da inspekciji organi utvrde kako smo došli do ove situacije - rekao je Kajganić.

Kajganić je u nastavku predstavio rezultate rada. Rekao je da je sačinjen izvještaj o radu koji će biti predstavljen na sjednici VSTV-a.

- U fokusu javnosti je borba protiv visoke korupcije. U policijskim agencijama imamo lica koja su spremna da vrše krivična djela. Provođenjem aktivnosti lišili smo slobode 14 policijskih službenika. Lišeni slobode su i jedan sudija, advokat, ali i radnik u Tužilaštvu BiH - istakao je on.

Naglasio je kako niko nije imun na navedene probleme, te istakao činjenicu da postoji sistemski problem.

U jednoj policijskoj agenciji službenici u službenim autima prevoze kokain rekao je i najavio podizanje optužnica.

Krajem 2022. godine lišen slobode je ministar u Savjetu ministara i službenici UIO, podsjetio je.

- Ono čime nismo zadovoljni u Tužilaštvu je kaznena politika Sudova kada su u pitanju predmeti korupcije. Kaznama se ne postiže generalna prevencija - rekao je Kajganić i dodao da se blagim kaznama ne utiče ni na potencijalne izvršioce.

Smatra da kaznena politika u tim predmetima treba da bude dosta oštrija. Pohvalio je što se na sjednici Suda raspravljalo o ovoj problematici, prenosi Avaz.