Hercegovacka kuca bg.jpg

Prva "Hercegovačka kuća" u Srbiji, sa autentičnim hercegovačkim proizvodima, biće otvorena u martu u Beogradu, najavili su danas predstavnici grada Trebinja.

Na prostoru od 85 metara kvadratnih u Mekenzijevoj ulici broj 44 na Vračaru, biće izloženo oko 400 artikala – čuvenih hercegovačkih vina, sireva i suhomesnatih proizvoda proizvedenih na tradicionalan način, meda, sokova i drugih organskih proizvoda od voća i povrća, kao i kozmetike.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da su nakon 2017. godine, kada je u Trebinju otvorena prva "Hercegovačka kuća", u Republici Srpskoj otvorene još dvije - u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu.

"Od samog početka bilo je samo dvadesetak proizvođača sa oko 300 do 400 proizvoda, a danas imamo više od 130 proizvođača i više od 1.000 proizvoda", rekao je Ćurić na prezentaciji koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

On je istakao da je cilj da svi proizvodi iz Trebinja i Hercegovine dođu i na tržište Beograda i Srbije.

Projekat "Hercegovačka kuća" učestvovao je na više od 50 sajmova u zemlji i inostranstvu i dobili brojna priznanja i nagrade.

"Najveća je bila da smo ušli među 100 najboljih održivih destinacija u svijetu, a na Sajmu turizma u Berlinu 2022. godine osvojili smo prvo mjesto u svijetu", rekao je Ćurić.

Direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina objasnio je način na koji Trebinje u okviru projekta "Hercegovačka kuća" uspješno podstiče razvoj poljoprivredne proizvodnje, između ostalog i kroz osiguran plasman proizvoda lokalnih proizvođača.

"Naši proizvodi su sto posto prirodni, bez dodataka bilo kakvih vještačkih aroma i zaslađivača. Svi proizvodi se analiziraju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, tako da u Hercegovačkoj kući kupujete potpuno zdravstveno ispitan proizvod koji je spravljen na tradicionalan način", rekao je Dutina.