Smece bileca.jpg

Radnici bilećkog Komunalnog preduzeća "Komus" najavili su danas, nakon sastanka sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem, da će nastaviti sa štrajkom sve dok im ne budu isplaćene dvije od šest zaostalih plata, kao i da će tražiti povećanje cijena svojih usluga.

Vujović je, nakon sastanka, izjavio novinarima da su dogovorili da će im uplatiti novac za dvije plate, ako "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ uplate opštini očekivane tranše.

On je istakao da je potrebna mnogo veća naplativost računa za smeće od građana, jer se može reći da gotovo polovina građana ne plaća te račune, iako je cijena 7,8 KM mjesečno.

Vujović je rekao i da je potrebno utvrditi da li je neophodno povećati tu cijenu, kako preduzeće ne bi došlo u kolaps, ali i da ne bi bilo smeća po ulicama.

On smatra da Komunalno preduzeće mora da čisti smeće fizičkim licima, redovnim platišama, ili će, kako je istakao, možda morati da pribjegnu i nepoželjnom rješenju da angažuju nekog drugog da radi umjesto njih.

Vujović je napomenuo da opština tom preduzeću ne isplaćuje plate, nego plaća uslugu čišćenja grada, a prošle godine su im isplatili 311.000 KM od planiranih 380.000 KM, čime su, kako je rekao, mogli da isplate gotovo svih 12 plata, ali uz to moraju da plaćaju poreske i druge obaveze.

Zamjenik predsjednika Sindikata u "Komusu" Dobroslav Kašiković ponovio je da neće početi da čiste dok ne dobiju dvije plate, jer im je ugrožena egzistencija, te naveo da im opština duguje 185.000 KM.

"Situacija sa odvozom smeća u Bileći je sada u kolapsu i bojim se da će se ovakva situacija nastaviti i šta ćemo ako se ovo desi tokom ljeta, kada je izuzetno visoka temperatura vazduha i može doći do neke zaraze?", upitao je Kašiković.

Kašiković je najavio da su sa načelnikom dogovorili da će već na sljedećoj sjednici Skupštine opštine na dnevnom redu biti povećanje cijena njihovih usluga, uključujući i usluge lokalne kapele, istakavši da je neodrživo da samo oko 1.500 domaćinstava u Bileći plaća račune za smeće.

On smatra da je zato potrebno da lokalna Skupština donese odluku da su svi građani dužni da plaćaju račune za smeće, isto kao što plaćaju i struju, vodu i telefon.

Radnici bilećkog "Komusa" štrajkuju već treći dan i do sada su se više puta odlučivali da posredstvom štrajka naplate svoja potraživanja i dobiju plate.