Operacija.jpg

Rumunski zdravstveni sistem potresa nesvakidašnji skandal, nakon što je otkriveno da su pojedini ljekari pacijentima ugrađivali pejsmejkere izvučene iz tijela preminulih osoba.

Policija „češlja“ dvije bolnice, kao i nekoliko privatnih ordinacija, gdje su osumnjičeni ljekari radili. Prema nezvaničnim informacijama, policija je ušla i u vojnu bolnicu u Brasovu.

Iz tužilaštva su saopštili da je jedan od ljekara počeo sa ovom praksom još 2017. godine, i da je za pet godina izvršio više operacija i ugradio više od 200 pejsmejkera, koji su ranije korišćeni.

Izvor iz istrage rekao je za rumunske medije da postoji sumnja da su ljekari pojedinim pacijentima davali lijekove, koji bi pogoršali njihovo zdravstveno stanje, kako bi na kraju morao da im bude ugrađen pejsmejker.

Vjeruje se da je oko 170 osoba dobilo „polovan“ pejsmejker, a da je dvoje pacijenata preminulo, prenosi Telegraf.rs.

Ljekari su za ovaj poduhvat uzimali veće količine novca i terete se za primanje mita, obmanu, falsifikovanje i nesavjestan rad.

Mediji prenose da je i jedan od osumnjičenih ljekara od novca koji je dobio kao mito uspio da izgradi vikendicu na obali jezera.

Osim bolnica i privatnih ordinacija, policija je vršila pretrese i u domovima osumnjičenih, a tom prilikom je zaplijenjena i veća količina novca.

Inspektori pokušavaju da otkriju kako je tačno izgledao bolestan plan ljekara, koji su svjesno ugrozili živote brojnih pacijenata. Navodno su pacijenti, koji su dolazili kod osumnjičenih na liječenje, iz njihovih ordinacija izlazili još bolesniji.

Prvo lijek, pa polovni pejsmejker?

Ljekar.jpg

Sumnja se da su osumnjičeni ljekari svojim pacijentima prepisivali liekove od kojih bi im se pogoršalo zdravstveno stanje. U pitanju su lijekovi koji usporavaju rad srca. Nako što bi se pacijenti požalili da se osjećaju lošije, osumnjičeni bi savjetovali ugradnju pejsmejkera i defibrilatora.

Priča je postala horor kada se saznalo da su im ugrađivali polovne kardiološke uređaje, koji su izvučeni iz tijela preminulih osoba.

Ljekari su dolazili do novca na dva načina. Ili su im pacijenti sami nutkali pare kako bi što prije došli do pejsmejkera, ubijeđeni da su na korak od smrti, ili je iz budžeta izdvajan novac za fiktivne fakture. Cijena novog pejsmejkera iznosi i po nekoliko hiljada evra, a defibrilatora i do 20.000 evra.

Rumunski mediji prenose saznanja iz istrage i navode da inspektori sumnjaju da su i mrtvozornici nekako bili umikešani u ovaj skandal. Naime, izvori iz tužilaštva navode da su uređaji uzimani isključivo iz tijela ljudi koji su preminuli nasilnom smrću. Naime, tijela ubijenih uglavnom se šalju na obdukciju i moguće je izvaditi nešto iz njihovog tela, a da se ne izazove sumnja.

Pretpostavlja se da je prevareno najmanje 170 pacijenata, od kojih je dvoje preminulo. Prema evropskim zakonima, strogo je zabranjeno ponovo korišćenje defibrilatora i pejsmejkera.

„Kada srce ima manje od 40 otkucaja u minuti, potrebna je kardio stimulacija. Za defibrilatora stvari su malo drugačije, ono emituje elektronski impuls koji tera srce da se resetuje“, rekla je kardiolog dr Anredi Manta.

Jedan od lekara koji se nalazi pod istragom, radi u najvećoj bolnici u Rumuniji. On je ranije bio pod istragom zbog sumnje da je 2011. godine tražio od pacijenta mito da bi mu uradio angiografiju. Policija sada provjerava da li je sazidao luksuznu vikendicu od novca koji je uzeo od pacijenata.