Praznik mimoze 2023.jpg

Praznik mimoze u Herceg Novom počeo je tradicionalnom izložbom cvijeća na kojoj će više od 40 izlagača u naredna tri dana predstaviti svoje cvjetno-đardinske aranžmane, agrume, rukotvorine i proizvode na biljnoj bazi.

Izložbu je zvanično otvorila pjesnikinja i novinarka iz Herceg Novog Ksenija Matović stihovima koje je posvetila mimozi, njenom dolasku u ove krajeve i simbolici koju predstavlja za Novljane, Herceg Novi i sve goste ovog grada. 

"Mislim da mimoza ne znači samo Herceg Novom i Novljanima, već i regionu i mnogo šire. Ljudi iz svih krajeva svijeta sliju se ovdje, a ove godine imaju priliku da uživaju u više od 50 različitih programa od kojih su svi vrijedni pažnje. Čast mi je i privilegija da sam se pridružila plejadi uspješnih žena koje su otvarale izložbu cvijeća", rekla je Matovićeva. 

Ona je istakla da more, Mediteran i Herceg Novi predstavljaju veliku inspiraciju koja je iznjedrila njenu zbirku pjesama "Karatoč" nazvanu po stijeni u moru podno forte Mare, koja je kodno mjesto Herceg Novog. 

Pokrovitelj događaja je opština Herceg Novi, a u ime lokalne uprave otvaranju su prisustvovali menadžer opštine Dušan Vukić i Mila Petijević u ime kabineta predsjednika opštine. 

Prema riječima organizatorke Jovanke Matković, ovogodišnja izložba cvijeća je i prodajnog karaktera, a izloženi su različiti agrumi, sobno i baštensko cvijeće, te mediteranske sadnice. 

Današnji program upotpunila je novska klapa "Lira" koja je nastup počela poznatom odom "Dolazim Boko" posvećenom Bokokotorskom zalivu. 

Izložba će biti otvorena tokom vikenda od 9.00 do 19.00 časova.