Dva metka za pavelica promocija trebinje2.jpg

U Muzeju Hercegovine održana je promocija knjige "Dva metka za Pavelića" autora Tihomira Burzanovića.

Burzanović je rekao da knjiga govori o Blagoju Jovoviću, pripadniku JVO generala Dražoljuba Mihailovića, koji je nakon odlaska iz Crne Gore prešao u obavještajnu službu kojom je upravljao njegov blizak rođak Jakov Jovović (koji je radio i za obavještajne službe Izraela i Engleske), i koji je direktni izvršilac atentata na zlikovca Anta Pavelića.

Nakon dolaska u Argentinu, Jakov je Blagoju dao zadatak da sazna gdje je Pavelić i da ga likvidira, kako bi osvetio sve srpske mučenike koji su stradali u logoru Jasenovac i drugim stratištima širom zloglasne NDH.

"Pronašao ga je i sa svojom grupom ljudi izvršio atentat. On je to uradio sa dosta slabim naoružanjem, ali jedan metak je ostao u kičmi Anta Pavelića i taj metak je bio koban, jer je on imao dijabetes. Dvije godine nakon bjekstva u Urugvaj, a zatim u Španiju, umro je u jednom manastiru od posljedica ranjavanja", rekao je Burzanović.

Blagoje Jovović je nakon 55 godina (1999. godine) došao u Crnu Goru i izrazio želju da se sretne sa mitropolitom Amfilohijom, što mu je omogućio njegov rođak Strahinja Jovović.

"Mi smo bili zajedno pod Ostrogom kad su se sreli u trpezariji i tu je Blagoje pričao svoje žitije, kako je rekao mitropolit Amfilohije, o tome gdje je bio, šta je radio, kako je izvršio atentat na Pavelića. Kao publicista i novinar sve to sam snimio i kad je odlazio iz Crne Gore imao je jednu želju - da ono što je meni rekao prenesem na papir i odštampam knjigu. Mitropolit je to saslušao i to je jedna vrsta ispovijesti pred neposrednu smrt Blagoja Jovovića, koji je preminuo dva mjeseca po povratku u Argentinu", priča Burzanović.

Burzanoviću je bilo potrebno nekoliko mjeseci da stavi sve na papir, da odštampa i sam bude izdavač. Knjiga je tako stajala skoro 24 godine.

Dva metka za pavelica promocija trebinje1.jpg

"To je bila neviđena blokada u tom periodu, jer je prosto bil9 nevjerovatno da neko može napisati knjigu o agentu JVO Draže Mihailovića koji je izvršio čin koji se može staviti rame uz rame sa Milošem Obilićem i Gavrilom Principom. On je ubio čovjeka koji je napravio najveće zločine nad srpskim narodom u istoriji. Blagoje je ubio čovjeka od kojeg je Srbe spasavao i Hitler i sa ta dva metka pokušao je da osveti nevinu srpsku djecu, žene i starce", jasan je Burzanović.

Tihomir Burzanović je u Hercegovini bio u ratu od 1992. do 1996. godine. Čitao je mnogo o stradanju Srba u Hercegovini i hercegovačkim jamama tako da je bio zaprepašćen koliko se istih stvari ponavljalo u spirali zla.

"Pisao sam o logorima u Konjicu, Lori, Dubrovniku i bio sam sa Damjanom Tripkovićem koji je bio u 11 logora. Bilo mi je impresivno kako je Blagoje Jovović sam izvršio atentat, kako je došao do pištolja pomoću Milene Gaćeše koja je bila udata za oficira Kraljevine Jugoslavije i kao žena oficira zadužila damski pištolj. Sa tim pištoljem stigla je u Argentinu i dala ga Blagoju", kazao je Burzanović.

Iz knjige "Dva metka za Pavelića": "...Blagoje Jovović još jednom je došao pod Ostrog, u rodne Kosiće, na groblje svojih predaka, na parastos mučeničkom ocu, stricu, braći. I učinilo mu se da njegovih pedeset pet godina lutanja i stradanja nisu ništa više nego samo jedan trenutak - bilo je puno radosti, ali i puno tuge na njegovom sastanku sa otadžbinom za koju nismo znali, a on je tu možda slutio da će biti i rastanak. Kao na ispovijesti rekao je mitroplolitu Amfilohiju: 'Ja sam ubio Pavelića!'. Ali počnimo žitije Blagojevo od početka, onako kako ga je on ispričao, a naše je bilo samo da ga zapišemo...".