ducicev legat.jpg

U Narodnoj biblioteci u Trebinju danas je povodom rođenja velikog srpskog pjesnika organizovan Dan otvorenih vrata legata Jovana Dučića, koji sadrži oko 5.600 knjiga, rukopisa, pisama, fotografija i drugih ličnih predmeta.

Bibliotekar Narodne biblioteke Trebinje Ljiljana Ninković rekla je Srni da je legat Jovana Dučića svakodnevno dostupan zainteresovanim građanima i sadrži biblioteku koja je stigla iz Lisabona i SAD.

Ona je istakla da legat sadrži više od 5.600 monografskih publikacija, 1.200 serijskih publikacija, novina i časopisa, te pjesnikovu ličnu arhivu.

Ninkovićeva naglašava da je sve što se čuva u legatu Jovana Dučića veoma značajno, ali su knjige pravo bogatstvo zbog toga što su rijetke i stare.

"Imamo njegove dve najstarije knjige u legatu koje su iz 16. veka, nekoliko stotina iz 17. veka, a te knjige su retke ne samo po godinama, nego i po tiražima", rekla je Ninkovićeva.

Ona je dodala da su knjige objavljene na 12 stranih jezika, od čega je najveći broj na francuskom jeziku.

Ninkovićeva kaže da su i serijske publikacije zastupljene na stranim jezicima, budući da je Jovan Dučić službovao po svijetu.

Ona kaže da je ova biblioteka veoma značajna i vrijedna, te da mnogo veće biblioteke ne mogu da se pohvale ovako vrijednim djelima.

"Ova biblioteka pokriva najrazličitije oblasti ljudskog stvaralaštva. Ovo je muzej-biblioteka, a tu su knjige iz prava, etike, estetike, istorije, politike, umetnosti, ali i lepe književnosti", navela je Ninkovićeva.

Ona kaže da legat Jovana Dučića posjećuju istoričari umjetnosti, slikari, studenti, te da su svi zadivljeni rijetkošću i značajem djela koja su zastupljena.

"Ovde se nalazi istorija Konstatinopolja iz 1672. godine. Imamo osam tomova tih knjiga, a ovde se nalaze knjige iz istorije mnogih naroda", rekla je Ninkovićeva.

Ona kaže da se po knjigama koje se nalaze u legatu može vidjeti da je Jovana Dučića interesovalo sve i da je on bio diplomata u pravom smislu te riječi.

"Sve današnje diplomate bi trebalo da se ugledaju na njega, a ova biblioteka je pravi dokaz toga šta je on sve čitao, šta je imao. Priča se da je aktivno govorio pet jezika, a sa još četiri se služio", rekla je Ninkovićeva.

Građani imaju priliku da danas od 10.00 do 17.00 časova pogledaju dio Dučićevog nasljeđa koje se čuva u legatu.

Ovo je jedna od najvažnijih zbirki knjiga i dokumenata u regionu koja svjedoči o životu i djelu jednog od najznačajnijih srpskih pjesnika.

Legat se čuva u Narodnoj biblioteci Trebinje.