Hapsenje.jpg

Austrijska policija skoro dvije godine okviru "Operacije Ahil", istražuje balkanske klanove. A kako saopštava austrijska policija nije isključeno da će se istraga sprovesti i u Beču.

Istraga je obuhvatila trgovinu drogama, naručena ubistva, mučenja i odsjecanje udova. Samo u Austriji za nekoliko počinilaca izrečene su zatvorske kazne od ukupno više od 200 godina.

Danijel Lihteneger, šef kancelarije za borbu protiv kriminala u vezi sa drogom u Federalnoj kancelariji kriminalističke policije (BK), kaže da je sve počelo u martu 2021. kada je američki FBI kontaktirao BK. Američke vlasti su uspjele da dešifruju četove sa servisa kripto mesindžera "Anom" i "Skaj ECC". Istražitelji su mogli da pročitaju kako su razgovarale kriminalne bande i mafijaški klanovi sa Balkana. Mnogi od njih su aktivni i u Beču. Lihteneger opisuje količinu prikupljenih podataka kao "prokletstvo i blagoslov u isto vrijeme".

"Oko 15 istražitelja radi na takozvanoj "operaciji Ahil", a biće potrebno 10 godina da se sve zaista procijeni. U fokusu su trenutno srpsko-crnogorski klanovi, a kojih ima preko 10.000 mogućih osumnjičenih", rekao je on.

Oni su uglavnom optuženi za trgovinu drogom, ali i za mučenje, zlostavljanje, naručena ubistva i ubistva. Tokom svjetske racije u martu 2022. godine – poznatije kao "Trojanski štit" – samo u Austriji je zaplijenjeno 50 kilograma kokaina, 33 kilograma heroina, 667 kilograma kanabisa, 22.000 biljaka kanabisa i 0,6 kilograma sintetičkih narkotika. Istražitelji su zaplijenili 51 jedno vatreno oružje, više od 1.000 metaka i oko milion evra u gotovini.

Prema Lihtenegeru, mafijaški klanovi bi željeli da iskoriste Beč kao "sklonište". Lajteneger je rekao da je prijestonica Austrije postala mjesto gdje se klanovi povlače i dogovaraju. Predmetna ubistva i mučenja – koja su se većinom dogodila na Balkanu – su dio ratova i međusobnog kažnjavanja kriminalnih grupa.

Za naročito brutalnog važi navodni "broj tri" Kavačkog klana, muškarac sa nadimkom "Dekster". On je jedan od vođa jednog od balkanskih kartela i "guverner" zadužen za Beč. Inače, pomenuti "Dekster" je u junu 2021. godine uhapšen zajedno sa 80 lica u sklopu druge međunarodne akcije. On je nepravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, za tešku pljačku.

Kako piše Objektiv, na teritoriji Austrije prije skoro dve godine sprovedena policijska akcija u kojoj je uhapšen Dario Đorđević, zvani Dekster, visokopozicionirani član "kavačkog klana", bliski prijatelj Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i čovjek koji se dovodi u vezu sa organizacijom najmanje tri likvidacije u Beogradu.

Interesantno je da je policiji prije izvjesnog vremena prijavljen nestanak Đorđevića i našao se na tom famoznom spisku sa petnaestak imena mladića o čijoj se sudbini ništa ne zna. On je, međutim, tada zatečn sa falsifikovanim dokumentima i nema sumnje da je njegov nestanak lažno prijavljen kako bi mogao nesmetano da se kreće i čini krivična djela.

Kako se sumnja, Đorđević je organizator kriminalne grupe, čiji su neki od članova "pali" mjesec dana prije njega u glavnom gradu Austrije, Beču. Prema nekim operativnim saznanjima Đorđević je za račun kavačke ekipe i svojih saradnika Belivuka i Miljkovića, organizovao ubistva Aleksandra Šarca, Lazara Vukićevića i Dragana Ristića.