Jesen subota trebinje1.jpg

Nedostatak radne snage veliki je problem u svim privrednim granama, posebno u ugostiteljstvu. Poslodavci iz sezone u sezonu intenzivno traže radnike, koji tradicionalno odlaze na privremeni rad u Hrvatsku i Crnu Goru.

Odlazak radnika u Hrvatsku i Crnu Goru, svake godine zadaje glavobolju trebinjskim ugostiteljima, što je posebno izraženo pred sezonu.

Konobari, kuvari i šankeri trenutno su najtraženiji.

- Očigledno je da je veliki odliv radnika i da se svi ugostitelji susreću sa tim, pa i mi ovdje, ali se trudimo da svim našim zaposlenim pružimo dobre uslove kako bismo ih zadržali. Kod nas je trenutno raspisan konkurs za recepcionere, konobare, kuvare, šankere, domaćinstvo odnosno higijeničarke - navela je Milica Adžić, marketing menadžer.

Uslov da bi radnici ostalii, smatraju ugostitelji, su siguran posao, normalni uslovi za rad i pristojne plate.

- Nekako smo uspjeli da ih sve zadržimo time što smo im ostavili sezonske plate koje će vjerovatno u sezoni porasti, jer ne možemo da se borimo protiv Dubrovnika, Crne Gore, ljudi odlaze gdje im je bolje, gdje su više plaćeni, tako da mi iako je mrtva sezona negdje poslujemo i na nuli kako bismo zadržali dobre ljude - istakla je Branka Ilić, direktor hotela u Trebinju.

Iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeka" kažu da su plate i uslovi rada glavni razlog odlaska radnika.

A prosječna plata radnika u ugostiteljstvu u Srpskoj je od 800 do 1.200 maraka.

- Moraćemo mijenjati od zakonske regulative do nekih stvari gdje će biti zadovoljna i jedna i druga strana, moraćemo i veću empatiju gajiti prema svojim radnicima, od edukacije, benefita, bolje plate i sve ono što je uključeno da bi neko bio zadovoljan svojim radnim mjestom - smatra Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Horeka.

Da bi zaustavili odliv radnika, Privredna komora Republike Srpske, u okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u BiH, sa USAID-om provodi "Profi program obuke i sertifikacije na radnom mjestu".

Realizacija je planirana u tri hotela i dva restorana u Banjaluci i Tesliću.

- Program će biti realizovan na četiri nivoa – prvi je za radnike koji tek stupaju na rad, drugi i treći nivo su za zaposlene, a četvrti je za menadžment - pojasnio je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

- Obuke će biti na radnom mjestu, što je rijetka prilika, sertifikovane su i biće priznate od nadležnih institucija. Ovom praksom, koja daje dobre rezultate, povećavaju se vještine i znanja, što će poboljšati kvalitet usluge hotela ili restorana, te motivisati poslodavca da zadrži takve radnike - dodao je Erol Mujanović, zamjenik direktora Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a u BiH.

U ugostiteljstvu u Srpskoj, zaposleno je više od 13.000 radnika, a na birou za zapošljavanje je više od 3.000 nezaposlenih koji su potrebni ovom sektoru.