Mjerno mjesto struja.jpg

"Elektroprivreda RS" počela je da šalje građanima januarske račune za električnu energiju, po novom obračunu. Oni koji imaju potrošnju do 1.500 kilovata dobili su nešto manje račune nego što bi dobili za istu toliku potrošnju u decembru.

Ono što je građane posebeno zanimalo jeste kako na računu izgleda prikaz potrošnje jer je objašnjenje novog obračuna bilo komplikovano. Odnosno, niko nije razumio regulatora kako će se obračunavati struja izuzev da sve zavisi od potrošnje.

Sada na računu, u zavisnosti od praga potrošnje kojih ima tri, se nalaze i kolone sa obračunatom ukupnom cijenom.

Na računu gdje potrošnja ne prelazi 500 kilovata (prvi prag) je očigledno da je sama cijena električne energije najniža. Mrežarina je veća i dva puta. Tako je na računu za potrošenih 320 kilovata sama cijena električne energije (bez PDV) 16,02 KM, dok je mrežarina 26,80 KM (prenosna 5,51 KM, a distributivna 21,29 KM). Ukupan račun za ovu potrošnju je 53,26 KM sa PDV. Da je obračunato u decembru, račun bi bio 56,83 KM.

Za potrošenih 936 kilovata sama električna energija je obračunata po cijeni od 67,05 KM, dok je ukupna mrežarina 58,08 KM. Ukupan iznos računa za ovu potrošnju iznosi 150,08 KM. Da je obračunato u decembru, račun bi bio 151,17 KM.

Od 1. januara je na snazi novi obračun električne energije. Električna energija obračunava se u tri praga potrošnje, do 500 kilovata, od 501 do 1.500 i preko 1.501 kilovat.

Najveće povećanje računa, kako tvrde nadležni, imaće oni koji troše najviše, odnosno više od 1.500 kilovata. Promijenjene su cijene električne energije, mrežarine i smanjena je naknada OIE. Jedino je ostala ista cijena usluge snabdijevanja, koja je univerzalna i ne veže se za količinu potrošnje.

Međutim, svi građani imaće veće račune od aprila jer je ukinuta ljetnja i zimska tarifa i obračunava se po jedinstvenoj tarifi tokom cijele godine.