Subota oktobar 20223.jpg

Zemljotres u Turskoj i Siriji je posljednja opomena vlatima svih država u svijetu da se vrate načinu građenje shodno važećim zakonskim propisima i pravilima struke. Sve države imaju zakonske propise u oblasti građenja takve da objekti mogu izdržati najjače zemljotrese karakteristične za svako područje.

Piše: Akademik Neđo Đurić, direktor Tehničkog instituta u Bijeljini

Nažalost, vrijeme u kome živimo i neznanje koje je osvojilo prije svega institucije vlasti, a dijelom narušilo i kvalitet struke, prisutno je u mnogim zemljama, pa čak i onim tradicionalno bolje organizovanim. Zaštita objekata od zemljotresa je kvalitetnije projektovanje, izvođenje, nadzor i održavanje tokom njihove eksploatacije.

Koliko su sigurni naši objekti u slučaju nekog zemljotresa?

Sa aspekta struke i moga prisustva u ovoj oblasti skoro 40 godina, mogu da istaknem da bi značajniji zemljotres napravio znatna oštećenja s obzirom na to da su nam građenje i nadzor tokom građenja, jednostavno rečeno neodgovorno. Kvalitet ugrađenog betona ne odgovara onom koji se prikazuje u atestima za tehnički prijem objekata. Uglavnom se beton nekontrolisano ili polukontrolisano ugrađuje, a posebno se rade kocke za ispitivanje u kontrolnim laboratorijama.

Niko ne obraća pažnju na razliku u datumima ugradnje betona i atesta za isti beton, koji ponekad može biti i nekoliko godina. Tako je isto i sa ostalim građevinskim materijalima. U trci za profitom rezultat takvog građenja može biti katastrofalan.

Krajnje je vrijeme da institucije vezane za oblast građenja počnu i faktički poštovati zakonske propise i pravila struke. Dok ne bude kasno.

Danas je u Turskoj i Siriji kasno govoriti o struci. Nismo ni mi pošteđeni od toga. Zemljotrese ne možemo predvidjeti, ali možemo zaštititi objekte i stanovništvo u područjima sa izraženijim stepenom seizmičnosti. Jedina zaštita je kvalitetno izgrađeni objekti. I u ovako razornim zemljotresima vidi se da kvalitetni objekti zadržavaju svoju konstrukciju.

Kod loše izgrađenih objekata - jednostavno se ruši konstrukcija objekta kao „kula od karata“, što pored njihovog razaranja povećava i stepen smrtnosti stanovništva.

turska zemljotres 3.jpg