ljubo-vukovic.jpg

Presuđenom licu Ljubu Vukoviću iz Bileće produžena je početkom februara direktorska funkcija u Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ za dva mjeseca, iako ga je prošle godine Osnovni sud u Trebinju osudio za svjesno falsifikovanje hotelskih računa čime je sebi pribavio protivimovinsku korist u visini od čak 16.300 KM, saznaje TrebinjeLive.info.

Vuković, sada izvršni direktor za organizaciono-pravne i opšte poslove u HET-u, presuđen je zbog falsifikovanja čak 74 računa, koji su taksativno navedeni u presudi koja je u posjedu portala TrebinjeLive.info. Vuković je tako donosio lažne račune iz više hotela u Beogradu, Bijeljini, Zlatiboru, Banjaluci, Sarajevu, Palama, Budvi, Petrovcu na moru.

Da su računi falsifikovani utvrđeno je vještačenjem grafološke struke MUP-a Republike Srpske i KTC Banjaluka te pismenim obavještenjem hotela koji su potvrdili da optuženi u traženim periodima nije vidio tog hotela niti je u njima noćio. Tako je Vuković svjesno "takozvana noćenja" pravdao lažnim računima i od firmi gdje je radio uzimao novac za putne troškove.

Sud je utvrdio da je Vuković lažne račune donosio od 31. januara 2013. godine do 12. aprila 2017. godine i tako svjesno uzimao novac.

Vuković nije štedio na računima niti je gledao valutu - donosio je šta je stigao od onih u konvertibilnim markama do računa u dinarima i evrima. Najveći račun u markama Vuković je donio u visini od 325 KM i to za više noćenja u Hotelu "Bosna" u Banjaluci, dok je navodno dva noćenja u Budvi platio 180 evra što je oko 352 KM. Najveći lažni račun iz Srbije donio je za navodna noćenja u hotelu "Palisad" na Zlatiboru u vrijednosti od 47.150 dinara što je oko 790 KM.

Iako je pred sudom tvrdio da nije kriv - sud je to odbacio, jasno naznačavajući da je sve činio svjesno. Vukoviću nije pomoglo ni preuzimanje odgovornosti za sve radnje od strane jednog svjedoka. To je sud odbacio kao neosnovano.

Zbog ovih nezakonitih i krivičnih radnji, Vuković je kažnjen sa novčanom kaznom od 5.000 KM te je na ime imovinske koristi koju je pribavio vršeći krivično djelo morao da uplati iznos od oko 16.300 KM na račun budžeta Republike Srpske. Vuković je snosio i troškove vještačenja od 2.333 KM i sudskog paušala od 200 KM.

Ipak, sve ovo nije smetnja da Vuković i dalje bude jedan od izvršnih direktora HET-a - firme iz koje je svjesno uzimao novac i sebi pribavljao protivimovinsku korist.

presuda ljubo vukovic (2).jpg

presuda ljubo vukovic (3).jpg

presuda ljubo vukovic (4).jpg

presuda ljubo vukovic (1).jpg