zemljotres turska.jpg

Snažni zemljotresi koji su pogodili region Turske i Sirije odnijeli su preko 4.800 ljudi. Teški uslovi i niske temperature ometaju spasilačke napore, dan nakon što je snažan zemljotres pogodio region. Urušeno je na hiljade objekata, među kojima i arheološki lokaliteti, tvrđava, džamija. Tokom noći u centralnoj Turskoj se dogodio još jedan jak zemljotres, jačine 5,6 jedinica Rihterove skale.

Kako se razaranja od potresa jačine 7,8 stepeni po Rihteru nastavljaju širiti, Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da bi broj žrtava mogao da premaši 20.000.

Spasilačke misije iz raznih dijelova svijeta požurile su u obje zemlje i radile su tokom noći na pronalaženju preživjelih.

Od 6.00 časova, 13.000 spasilaca, od kojih su mnogi volonteri, napustilo je Istanbul u posljednjih 12 časova, navodi novinska organizacija Sabah, koja se poziva na guvernera Istanbula. Mnogi su na putu za Hataj, gdje, prema izvještajima, raste bijes zbog nedostatka pomoći ljudima zarobljenim pod ruševinama.

Stiže pomoć iz brojnih država

Kina će uputiti pomoć Turskoj u iznosu od 40 miliona juana, odnosno 5,49 miliona evra, dok će kineski Crveni krst dati 186,2 hiljada evra, a istom sumom će pomoći i Siriji, prenosi Rojters.

Predsjednik Južne Koreje Jon Suk-jeol danas je izdao naređenje da se u Tursku upute spasioci i neophodni medicinski materijal, prenosi Bi-Bi-Si.

Australija je obećala "prvu pomoć" Turskoj u iznosu od 6,46 miliona evra.

Japan je već uputio u Tursku specijalni spasilački tim koji će pomoći u potrazi za nestalima, a u Tursku je stigao i prvi ruski Antonov sa spasiocima, od tri, koliko je najavljeno.

Brojne evropske zemlje juče su saopštile da će pomoći Turskoj.

Huimanitarna pomoć iz Irana i Iraka je već stigla u Siriju.

Ranojutarnji zemljotres i naknadni potresi, uključujući potres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale, zbrisali su čitave stambene blokove u Turskoj i izazvali su još više razaranja sirijskih zajednica koje su već bile razorene tokom više od decenije rata.