Drakulic2.jpg

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 81 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

Lepa Todorinović, ispričala je da je njen svekar našao kćerkicu koja je bila na samrti te je izdahnula na njegovim rukama.

-On je preživio igrom slučaja. Došao je na mjesto gdje je bilo više od 80 pokladnih i ispričao nam je sve što se dešavalo - rekla je Todorinovićeva.

Dodaje da o monstruoznosti zločina govori i to da su ustaše u buretu našli dječaka koji se krio te su mu na najsviperiji način oduzeli život.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH general Dragan Vuković.

Drakulic1.jpg

Vijenac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Cvijeće su položili ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentranoj skupštini BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Banjaluke, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te komandant odbrane Košara pukovnik Ljubinko Đurković.

Polaganju vijenaca prethodilo je bogosluženje u crkvi Svetog velikomučenika Georgija.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.