Ljekari.jpeg

U Republici Srpskoj godišnje od karcinoma oboli i do 6.000 ljudi, dok je broj umrlih blizu polovine tog broja, izjavila je načelnik Klinike za onkologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Zdenka Gojković.

Gojkovićeva je rekla da su to brojke koje itekako zahtijevaju podizanje svijesti građana na važnost preventivnih pregleda, jer rano otkrivanje bolesti povećava šanse za pozitivan ishod liječenja.

– Karcinom pluća je najzastupljeniji kod muškaraca, a karcinom dojke kod žena – rekla je Gojkovićeva novinarima u Banjaluci na skupu organizovanom povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv malignih bolesti.

Ona je ukazala da UKC značajno povećava kapacitete za liječenje onkoloških pacijenata, te očekuje da za tri godine bude završena izgradnja novog objekta onkologije i hematologije.

Gojkovićeva je dodala da se zalaže za korištenje kanabisa u medicinske svrhe, posebno kada je riječ o teškim oboljenjima, te vjeruje da će ova ideja dobiti pozitivan epilog nakon rješavanja određenih zakonskih i podzakonskih akata.

Pulmolog sa Klinike za plućne bolesti u UKC Mirko Stanetić izjavio je da je liječenje onkoloških pacijenata posljednjih godina postalo veoma učinkovito, zbog čega je veoma važno ukazati na mogućnosti ranog otkrivanja i prevencije bolesti.

On je dodao da određenih poteškoća ima, ali da su one znatno manje nego prije nekoliko godina.

– Kada bi neko prije deset godina rekao da će karcinom pluća u uznapredovaloj fazi živjeti pet, sedam ili deset godina – mislio sam da je nemoguća misija. Kada sam bio student učili smo da karcinom pluća u uznapredovaloj fazi žive od dva do tri mjeseca. Među nama su ljudi koji žive i deset godina. Sama ta činjenica daje nam snagu, volju i elan da promijenimo način razmišljanja o svim malignim bolestima i da budemo prostor na kojem će se borba protiv malignih bolesti voditi na efikasan način – istakao je Stanetić.

Član Udruženja oboljelih od raka pluća “Diši za život” Ana Korljan Stjepanović kaže da se bore za prevenciju bolesti, ali i protiv stigmatizacije koja se uglavnom odnosi na okrivljavanje samih pacijenata da su oboljeli jer su pušači ili slično.

– Veliki broj oboljelih nisu pušači i sve veći broj je mladih oboljelih koji nisu mogli imati posljedice ni od pasivnog pušenja. Recimo oboljevaju i dvadesetpetogodišnjaci – rekla je Stjepanovićeva i dodala da je opasno i pušenje, ali i sve veće zagađenje zraka.

Predsjednik Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” Suzana Kekić kaže da je rano otkrivanje karcinoma u 90 odsto slučajeva izlječiva bolest zbog čega apeluju na uvođenje skrining mamografije.

– Iz godine u godinu je u porastu broj oboljelih. Nažalost, sve više mlađa populacija oboljeva. U banjalučkom Centru za dojku prošle godine je bilo 230 malignih oboljenja, a na nivou Republike Srpske je od 500 do 600 takvih oboljenja – navela je Kekićeva.

Predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske Jasminka Sredojević ukazala je na neophodnost dostupnosti inovativnih terapija za veći broj pacijenata, jer su liste čekanja duge, a pacijenti nezadovoljni.