zemljotres berkovici.jpg

 U Berkovićima su sa nestrpljenjem dočekali vijest da će konačno stići milion maraka koji im je odobrio Savjet ministara BiH za sanaciju posljedica zemljotresa. Više od pola sredstava dobiće mještani, dok će ostatak biti utrošen za javne objekte.

Načelnik Berkovića Nenad Abramović za “Glas Srpske” kaže da, čim novac bude na računu, kreću u obnovu kako bi opštini vratili stari sjaj.

- Šteta je procijenjena na oko dva i po miliona maraka. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za gradnju devet stambenih jedinica za porodice koje su morale biti iseljene iz svojih domova. Uz to, prikupljeno je 66.000 maraka koje stoje na računu - rekao je Abramović.

On je istakao da će 60 ili 70 odsto iznosa koji su dobili sa nivoa BiH biti raspoređeno građanima, a ostatak za javne objekte.

- Od zemljotresa je prošlo više od devet mjeseci. Mislim da ćemo ovim sredstvima biti u stanju da pokrijemo najveći dio štete. Ljudi su samoinicijativno krenuli u obnovu objekata, jer su procedure spore i za devet kuća tek treba da se raspiše tender - kazao je Abramović.

On objašnjava da je proces donošenja odluke dugo trajao.

- Naša opština nije bila planirana u prvom krugu, pa su naknadno išle odluke Predsjedništva BiH i Savjeta ministara. Stari saziv Savjeta ministara je 30. decembra donio odluku da se novac isplati iz budžetske rezerve za 2022. godinu. Sada je odluka došla na izvršenje i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić potpisao je nalog za uplatu, odnosno postupio po odluci starog saziva - objašnjava Abramović.

Informacija da Berkovići dobijaju pomoć koja im i pripada obradovala je žitelje ove male opštine. Mještanin Branko Ivanišević kazao je za “Glas” da će milion maraka Berkovićima mnogo značiti u sanaciji jer šteta od zemljotresa iznosi kao godišnji budžet ove izrazito nerazvijene opštine.

- Nadamo se i lijepom vremenu u narednom periodu kako bi se radovi mogli nesmetano odvijati i da do jeseni sve porodice saniraju štetu na svojim objektima, jer svi znamo kroz šta su prošli - rekao je Ivanišević.

Zemljotres je u aprilu prošle godine pogodio Hercegovinu i nanio veliku štetu na objektima i infrastrukturi, a najviše su stradale opštine Ljubinje, Berkovići i Stolac, gdje je odnio i jedan život.

Predsjedništvo BiH još u maju je zadužilo Savjet ministara da izdvoji po milion KM za Ljubinje i Stolac, ali je Savjet ministara odluku o odobrenju donio tek početkom novembra.