Santic godisnjica mostar.jpg

Pomenom i polaganjem cvijeća na grob Alekse Šantića, u Mostaru je obilježeno 99 godina od smrti velikog srpskog pjesnika.

Parastos na Pravoslavnom groblju Bjelušine služio je episkop zahumsko-hercegovački i priorski Dimitrije. Šantić je ostao upamćen kao velikan srpske poezije, simbol čovjekoljublja, humanosti i zajedničkog života.

Šantić nije bio samo najveći pjesnik, već i metafora suživota u gradu na Neretvi. Pjesnik jedinstva i bratstva koji je postavio temelje na kojima današnja Prosvjeta gradi srpsku kulturu i zajednicu u Mostaru.

Ostao je upamćen kao čovjek i pjesnik, koji je živio ispred svog vremena. Srpski patriotizam nikada mu nije smetao da katolike, muslimane i Jevreje smatra braćom, a to je potvrđivao ne samo svojom poezijom, nego i životom. Šantićevo ime i danas je zalog opstanka i suživota Srba sa drugim narodima u ovom gradu.

Svake godine Srpsko prosvjetno društvo Prosvjeta, Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle u Mostaru organizuju "Šantićeve večeri poezije".

Svake treće godine na manifestaciji se dodjeljuje i Književna nagrada "Aleksa Šantić".