granicna-policija.jpg

Graničnu policiju BiH potresao je veliki skandal zbog veza s određenim kriminalnim osobama koje su dio Skaj istrage, a u koju je umiješan i navodni šef duvanske mafije.

Zbog pokušaja ometanja istrage s mjesta šefa istražnog odjeljenja i kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om Spomenka Markulj, po naredbi direktora Zorana Galića, smijenjena je i pomjerena na drugu poziciju.

Kompromitovani policajci

Naime, istražno odjeljenje Granične policije od posebnih Skaj timova dobio je određeni broj Skaj kripti. U njima se određeni broj policajaca kompromitovao zbog kontakata s članovima organizovanih kriminalnih grupa. Iako se sama Markulj ne spominje u tim komunikacijama, ona je tražila da se određeni inspektori zamijene da bi se istraga usporila i umrtvila. Ipak, do toga nije došlo pa se i sama zajedno sa inspektorom Edinom Husomanovićem našla u centru istrage, piše "Raport.ba".

Ispitujući razloge za ovakvo postupanje Spomenke Mrkalj, naš izvor koji je blizak istrazi otkrio je da je priča mnogo komplikovanija nego što se čini. Kako kaže, seže u jednu veliku operativnu akciju koja je po nalogu Tužilaštva BiH sprovedena prije dvije godine.

Opsežna akcija na suzbijanju duvanske mafije

Radi se o akciji kodnog naziva „Volf“. Inspektori su tada radili na suzbijanju velike duvanske bande odgovorne za ileganu prodaju ogromne količine cigareta bez akciznih markica. Tu se priča počinje lagano raspetljavati. Kako nam je otkrio izvor, glavni osumnjičeni u ovoj akciji je upozoren da se skloni.

Tu su se stvorile prve sumnje da je neko od policajaca prodao krimosima informaciju o operaciji.

Radilo se o teško dokazivoj indiciji, dok im u ruke nisu pale Skaj skripte. U komunikaciji su istražioci otkrili da se osumnjičeni Radojica Vuković hvali da je dobio informaciju o akciji te da je iz jedne kuće preko videonadzora pratio kako ga policajci traže i pretresaju.

Ko je krtica?

U toj komunikaciji nije naveo ko je dojavio informaciju. Međutim, to je bila dobra polazna tačka da se otkrije krtica u Graničnoj policiji.

Inače, Vuković živi na relaciji Foča – Crna Gora. Pod potjernicom je i OBA BiH ga je označila kao osobu opasnu po nacionalnu bezbjednost. Takođe, on nesmetano dolazi u Foču. Kako nam je otkrio naš izvor, praktično se ne krije.

U ove kriminalne aktivnosti bilo je umiješano i dvoje visoko pozicioniranih pripadnika MUP-a Republike Srpske. Radi se o glavnom inspektoru MUP-a RS Mladenu Milovanoviću i inspektoru Gorani Rečević. Oni su uhapšeni 2021. godine zbog veza s crnogorskim kriminalnim klanovima.

Tokom akcije “Volf” pokrenuto je 250 policajaca Granične policije BiH i MUP-a Republike Srpske, da bi se realizacijom uhapsilo 14 osumnjičenih, uglavnom sitnih riba dok su glavni organizatori upozoreni i pobjegli.