Granicna policija bih.jpeg

Iz Granične policije BiH ne demantuju, ali ni ne potvrđuju pisanje Avaza da je šef kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om Spomenka Markulj smijenjena zbog umiješanosti u aferu "Skaj".

“Povodom medijskih navoda da Centralno istražno odjeljenje Granične policije BiH „potresa skandal zbog 'skaj' istraga“, ovim putem obavještavamo javnost da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te svako ko postupa protivzakonito biće procesuiran i sankcionisan”, naveli su iz Granične policije.

Avaz navodi da je Markulj pod istragom jer je od Tužilaštva BiH tražila da se promijeni tim koji radi na "Skaj" kodovima koje je dobila Granična policija BiH 11. januara ove godine.

Protiv nje je, piše ovaj list, pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji, jer je između ostalog odbila postupiti i po naredbi načelnika ovog Odjeljenja.

“Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužiteljstva BiH, a Odjeljenje za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu”, dodali su iz Granične policije BiH.

O aferama koje potresaju bezbjednosni sektor juče je govorio i glavni bh tužilac Milanko Kajganić, koji je rekao da kriminalci imaju infiltrirane ljude u policijske agencije i pravosudni sistem odakle crpe informacije