Posljednja subota avgust 20222.jpg

Protekla 2022. godina bila je rekordna za turizam u Srpskoj. Prvi put broj noćenja premašio je milion i to za 36 hiljada 569 noćenja. Evidentirano je 480 hiljada 780 dolazaka, a broj stranih i domaćih gostiju je prilično izjednačen. Najveći broj noćenja ostavrili su turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore te Njemačke. Podaci su to Republičkog zavoda za statistiku.

Trebinje je svakakao jedna od destinacija koja je privukla najviše turista u prošloj godini. U turističkoj organizaciji osmislili su kako da privuku goste i u ovom , tradicionalno nezanimljivom periodu godine.

Ljeto već zaboravljeno, a prošli i januarski praznici. Slika na u ulicama Trebinja sada potpuno drugačija: rijetki prolaznici , poluprazna gradska pijaca i trg koji u sezoni vrve životom. Kada odu turisti, grad se vrati na "fabrička podešavanja". Nekome to odgovara, nekome ne.

Dobar dio uslužnih radnji uopšte ne radi , na štandovima gdje se prodaju suveniri sada se sunčaju mačke. Rijetki su prodavci na pijaci, posla je malo pa se ima vremena i za pletivo.

Kao i u većini ljetnjih turističkih centara, i u Trebinju sve je izraženija tzv. "sezonalnost" , odnosno period velikih gužvi, i period "zimskog sna".

Kako bi se nešto ipak promijenilo, i kako bi i tradicionalno nezanimljivi februar bio makar malo "življi", u Turističkoj organizaciji Grada Trebinja osmislili su inovativnu promotivnu kampanju: da za turiste iz Srbije tokom sretenjskih praznika ponude niz pogodnosti.

- Jedan od ciljeva da upravo i u tom periodu godine koji je "mrtav" privučemo turiste , da ponudimo sadržaje - rekao je Žarko Vico iz Turističke organizacijr Grada Trebinja.

Kampanja "Vaš praznik, naš grad" uveliko je krenula i već ima pozitivnih povratnih rezultata. Turistički radnici se nadaju da će Sretenje u Trebinju, zajedno sa “Praznikom mimoze” koji se u istom periodu održava na crnogorskom primorju biti dobitna kombinacija , i da će ovog februara po prvi put grad ipak "oživjeti".