1674743961-vrtic-ili-baka-deka-servis-1024x576.jpg

Vječita dilema svakog roditelja je kome povjeriti djecu na čuvanje. Mnogi smatraju da će djeci biti najljepše kod bake i deke ali pojedinima je vrtić najlogičnija opcija.

Dječja psihološkinja Milena Buđevac objašnjava zašto je dobro da dijete ide u vrtić ali i kako baka i deka mogu zadovoljiti djetetove potrebe.

„Potrebe djeteta se tokom odrastanja mijenjaju, pa tako dijete do uzrasta od 2,5 ili 3 godine sasvim dovoljno stimulacije za razvoj dobija u kućnim uslovima. Do tog uzrasta topao, predvidiv i adekvatan odgovor odrasle osobe koja brine o detetu su od presudnog značaja jer se formira slika o sebi i svijetu. Zato je do tog uzrasta sasvim u redi da dijete ne ide u vrtić ukoliko roditelji imaju osobu od povjerenja koja može da zadovolji te standarde – da bude topla, nježna, strpljiva, da komunicira dosta sa djetetom i prati njegove potrebe.

To u vrtićima zbog brojnosti djece nije moguće na taj način zadovoljiti, ali svakako je bolja opcija nego ostaviti pošto-poto dijete kod kuće sa osobom sa kojom roditelji nemaju dobar odnos ili koja radi suprotno vrijednostima koje roditelji imaju (npr. daje slatkiše, daje telefon, ne izvodi dikete napolje u šetnju, ne prilagođav rječnik pred djetetom…)

Od treće godine, dječji fokus se pomjera na vršnjake – raste potreba da se bude sa njima u kontaktu, igra i učestvuje, a kroz to se uče socijalne vještine i pravila. Takođe, vrsta edukativno-zabavnih aktivnosti kod kuće uglavnom bude iscrpljena i onda vrtić postaje idealna opcija.

Roditelje uvijek savjetujem da biraju onu opciju sa kojom se oni, roditelji, osjećaju sigurnije i opuštenije jer od njihovog raspoloženja će mnogo zavisiti i kako će razdvajanje teći i kako će dijete doživjeti vrijeme bez roditelja.

Velika pomoć pri donošenju odluke vrtić ili bake (deka, dadilja…), može da bude jednostavan zadatak za roditelje. Zamijenite riječ „čuva“ sa riječju „vaspitava“ i vidite koja vam se opcija čini prihvatljivija – da li „baka nam vaspitava dijete“ ili je to „vrtić nam vaspitava dikete“?

Moramo biti svjesni da dijete provodi od 4-8 (pa nekada i više) sati u tom okruženju sa tim osobama pet dana nedjeljno (bilo da je baka ili vaspitačica) i time je njihov uticaj na vaspitanje i ponašanje našeg djeteta ogroman“, zaključuje Milena.