Deminiranje slivnica glavska trebinje.jpg

U rejonu sela Slivnica i Baonine u Trebinjskoj površi već su uklonjene prve mine koje su postavljene tokom posljednjeg rata, a na deminiranju oko 2.800.000 metara kvadratnih prostora angažovano je osam timova sa oko 80 deminera i pratećih lica. Projekat, koji finansiraju vlade SAD i Njemačke, izvodi deminerska firma MAG /The Mines Advissory Group/ po projektima koje je odobrio Centar za uklanjanje mina u BiH /MAK/.

Već nekoliko dana timovi MAG-a "napadaju" sa više strana i pokušavaju da dođu do minskih polja koja su ucrtana u zvaničnim zapisnicima. Ukupno ih je oko 90, a vjeruju da će tokom ove i naredne zime završiti cjelokupan posao. Ipak, osim pretraga na osnovu zapisnika, biće provjerene i sve informacije mještana i lica koja su upoznata sa postavljanjem mina na ovom području.

"Imamo odličnu saradnju sa lokalnom zajednicom i mještanima. U svakodnevnoj smo komunikaciji i već je uklonjen određen broj mina. Radi se o dva projekta - Slivnica-Glavska i Baonine. Predviđeno je da se deminira područje do granice sa Hrvatskom, odnosno Ivanovog krsta", kaže za TrebinjeLive.info operativni oficir MAG-a za BiH Smail Zuban.

Teren na kome se nalaze mine je veoma zahtjevan i nepristupačan,a deminiri očekuje veliki broj mina, s obzirom na to da ih samo prema zapisnicima ima oko 1.660, od kojih na projektu "Slivnica-Glavska" oko 1.260, a na projektu "Baonine" oko 400.

"Timove uglavnom čine demineri sa iskustvom od po 20 godina. Nakon što se završi deminiranje, međunarodni standard je da je bezbjednost 99,65 odsto. Možda negdje i ima mina van zapisnika, ali ako nam niko ne da tu informaciju - mi tamo nećemo ići jer ne znamo da ih tamo ima", pojasnio je Zuban.

20230127_092144-min.jpg

Za mještanina Slivnice Čeda Marinovića ovo je veliki dan. Kaže da više od 27 godina čekaju da se uklone mine koje im onemogućavaju da dođu do obradivih površina i šume. 

"Kad su bili u septembru, nisam vjerovao da će doći da uklanjaju mine, jer nam već 27 godina pričaju kako će ovo riješiti. Mnogo mi je drago što su otpočeli sa ovim poslom. Mine su postavljene u tri prstena. Ima ih mnogo, a tokom požara čuo bi se veliki broj detonacija. Ima svjedoka da je na kamionu dovezeno 2.000 mina. Sve je to gore postavljeno", kaže Marinović.

20230127_091511-min.jpg

Gradski koordinator za deminiranje i radnik "Ekologije i bezbjednosti" Mišo Pamučina navodi da se na početak deminiranja dugo čekalo, ali da je važno da je posao počeo.

"Ovo je lokalitet gdje se nalazi veliki broj mina. Za sve je rizičan i pred deminerima je puno posla", rekao je Pamučina.

20230127_092018-min.jpg