farbanje(1).jpg

Ukoliko vam je potrebna promjena ili dugo želite određenu boju kose ali niste sigurni da će pristajati vašem licu i tenu, ovaj tekst vam može pomoći da riješite dileme.

Profesionalni frizeri navode kako uskladiti boju kose uz lice i ten, tako da kosa uokviri lice i istakne prirodnu ljepotu. Boju kose treba uskladiti sa podtonom kože lica.

Ton kože je lako uočljiv, riječ je o vašoj puti i sposobnosti da lučite melanin u toku ljetnjih mjeseci tako da koža brže ili sporije potamni.

Međutim, na osnovu podtona kože se određuje nijansa pudera i prajmera tokom šminkanja ali i boja kose koja će vam savršeno pristajati.

Određivanje podtona kože je jednostavno, izađite na dnevno svjetlo i pogledajte boju vena na ručnom zglobu.

Ukoliko su vene plave vi imate hladan podton kože, ako su zelene imate topao podton kože.

Na našim prostorima je najzastupljeniji neutralan podton kože što nam govori da ne možemo jasno odrediti konkretnu boju vena.

Koje boje kose odgovaraju hladnom podtonu kože?

Hladnom podtonu kože treba dodatna toplina koju može dobiti uz odgovarajuću nijansu kose, ističu profesionalni frizeri.

Najbolje su se pokazali pramenovi, pogotovo na početku kada niste sigurni da li će vam određena boja odgovarati.

Savršeno vam mogu pristajati boje meda, blage žute nijanse koje izgledaju kao da je ljeto ostalo u vašoj kosi, odnosno kao da je vaša kosa uslijed sunčanja izblijedila. Ovakve nijanse ugrejaće vaše lice i istaći prirodnu ljepotu.

Pored pramenova, boja čokolade i nježne braon nijanse se uklapaju uz hladan podton kože.

Svakako da možete isprobati i oštre boje kao što su crna, crvena i potpuno izblajhana kosa ali će one naglasiti vaš blijedi ten i istaći podočnjake i umor na licu.

Koje boje kose odgovaraju toplom podtonu kože?

Osobe sa toplim podtonom kože mogu se igrati ekstravagantnijim bojama kose, koje su primjetne gdje god da se pojavite.

Na prvom mjestu je jarko crvena boja, zatim potpuno crna kosa i efektna blijedo žuta, platinasta boja kose. 

Istina je da uz ove boje izgledamo nešto starije, možete ih kombinovati uz neutralniji preliv ili se poigrati sa balajažom koji je veoma popularan.

Koje nijanse kose su rezervisane za neutralan podton kože?

Duboko smeđa boja i zemljana boja kose zaista najviše pristaje neutralnom podtonu kože i to je ono što dobijemo rođenjem.

Profesionalci ističu da ako želite da promijenite prirodnu boju kose možete da uživate u svijetlim ali i tamnim nijansama, jedino treba biti oprezan prilikom izbora crvene boje.

Ukoliko izaberete jarko crvenu nijansu ona može istaći nepravilnosti na licu i učiniti vašu kožu žućkastom, zato radije birajte topliju boju crvene.