ljubisa andjelic.jpg

Iz štampe je izašlo peto, dopunjeno i izmijenjeno izdanje knjige "Vaterpolo na Trebišnjici" autora našeg sugrađanina Ljubiše Anđelića.

Izdavač petog izdanja je Javna ustanova "Centar za informisanje i obrazovanje", a štampanje knjige pomogli su Skupština grada Trebinja i portal TrebinjeLive.info.

Dio tekstova je prilagođen današnjem vremenu, s obzirom na to da je četvrto izdanje iz štampe izašlo 2014. godine, jer je, u međuvremenu, izgrađen i otvoren olimpijski zatvoreni bazen, a sportovi na vodi obilježili su sedam decenija postojanja.

Anđelić kaže da je do štampe petog izdanja došlo zbog velikog interesovanja naših sugrađana kako iz Trebinja, tako i onih koji su na privremenom boravku u zemljama širom svijeta da dođu do ove knjige i upotpune svoje privatne biblioteke.

"Ovo izdanje je rađeno sa debelim koricama, u boji, u formatu B5. Zahvaljujem se predsjedniku Skupštine Dragoslavu Banjku i kolegi Božo Moriću što su omogućili da ovo izdanje ugleda svjetlo dana. Vjerujem da će, ako ništa drugo, mladim generacijama bar malo dočarati kako smo nekada uživali na Trebišnjici i kakvo smo bogatstvo ne tako davno imali", naveo je Anđelić.

On je istakao da je peto, dopunjeno i izmijenjeno izdanje štampano na ćiriličnom pismu, u tiražu od 100 primjeraka, u čast otvaranja olimpijskog zatvorenog bazena, kojim je na taj način dosanjan san brojnih generacija Trebinjaca i čijom se izgradnjom vaterpolo ponovo vratio u grad na Trebišnjici.

"Kao čovjek koji je bio i ostao dijete trebinjskih ulica, želim da kažem jedno veliko hvala svima onima koji su mi od samog početka bili podrška da ova knjiga ostane trajni pečat jednog vremena. Danas, poslije 70 godina, ona svjedoči o počecima vaterpola i plivanja u Trebinju, bilježi uspjehe 'Leotara' i podsjeća na ljude koji su nekada s ponosom branili boje plavo-bijelog kluba", poručio je Anđelić.

Ljubiša Anđelić, pravnik i novinar u penziji, rođen je u Trebinju 1932. godine. Napisao je 12 knjiga, od kojih su neke postale tipični primjer hronika o rodnom gradu, u kojima opisuje ljude i vrijeme u kome je živio kao dijete, mladić i zreo čovjek. Danas Ljubu možete da sretnete u kafani kod "Gordijana", u Dučićevoj ulici, gdje u društvu prijatelja redovno pije kafu.