Jovan jeremic.jpg

Jovan Jeremić najmlađi je duborezac na našim prostorima koji sa svojih deset prstiju pravi najstariji srpski instrument - gusle. Sa 16 godina napravio je prve male, sa 17 velike gusle, a vremenom se ispostavilo da će to biti dio njegove svakodnevice.

I dok se mlađe generacije odlučuju da budu “in”, da bi odgovorile na sve izazove jutjubera i drugih nametnutih trendova sa interneta, Jovan na ovaj način želi da otrgne od zaborava instrument koji je neizostavan dio kulturno-istorijskog nasljeđa.

Ovaj dvadesetpetogodišnji Gačanin za “Glas Srpske” kaže da ljubav prema guslama vuče još iz djetinjstva, kada je prve dobio na poklon od tate. Tada je poželio da im doda novi ukras.

- Ideja za izradu gusala javila mi se iz želje da prepravim gusle koje sam imao, a koje nisu bile dovoljno ukrašene. To je posao koji se radi iz ljubavi, nije težak i ne predstavlja mi opterećenje. Uz to radim makete jarmova, koji služe kao stalak za krsnu svijeću, nosače za gusle, kao i krstove u flaši i razne predmete od drveta - ističe Jeremić dodavši da se bavi i popravkom i restauracijom gusala.

Različiti su motivi na guslama, a dominira kozja glava, jer je ona i simbol krša i slobode, čest je i orao koji simbolizuje slobodu u našoj istoriji te konj kao simbol snage.

- Do sada sam uradio više od 15 novih gusala, koje su završile u našoj zemlji, ali i Srbiji, Crnoj Gori i inostranstvu. Uz to uradio sam dosta prepravki i kompletnih restauracija. Uz posvećenost i trud ništa nije teško, a posebno kada volite ono što radite - rekao je Jeremić.

Prema njegovim riječima, nema veće sreće nego kada se uz strune gusala zapjeva pjesma.

- Naravno da i ja guslam. Ova vještina mi pomaže da bih mogao da ispitam kvalitet svojih proizvoda i da garantujem dobru zvučnost - kazao je Jeremić.

Nedavno je diplomirao na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, a i u slučaju da dobije posao u struci, obećava da ovaj hobi neće gurnuti u stranu.

- Nastaviću i dalje sa pravljenjem gusala, jer to za mene predstavlja veliko zadovoljstvo i uvijek će imati posebno mjesto u mom životu. U ovom trenutku imam sedam naručenih gusala - dodao je Jeremić.

Gusle ne samo da su od izuzetne važnosti za našu tradiciju, već i slušanje guslarskih pjesama uči nas moralnim načelima. One najbolje prave se od posebnog drveta, a za jedne gusle potrebno je raditi i do 15 dana.

- Gusle se prave najviše od javora, a ima i onih koje su izrađene od drugih vrsta drveta kao što su orah, klen, divlja trešnja. Do sada sam radio gusle isključivo od javora. Vrijeme izrade gusala zavisi od složenosti duboreza i motiva, a za neke obične gusle potrebno je oko 60 do 70 sati aktivnog rada - rekao je Jeremić.

Tradicija

Jovan Jeremić naglašava da ga raduje sve veće interesovanje za gusle, a posebno što sve više malih želi da zapjeva uz strune ovog instrumenta.

- Gusle su bile potisnute u doma komunizma, ali se narod vraća tradiciji. Dosta ljudi i koji ne znaju da guslaju kupe gusle, jer im je mjesto odmah pored ikone, ali radi ukrasa - rekao je Jeremić.