he-trebinje-1-grancarevo.jpg

Zahvaljujući pravovremenim pripremama, hidroakumulacije, u okviru sistema Hidroelektrana na Trebišnjici, spremno su dočekali talas obilnih kiša. Vrhunac dotoka je prošao, sve količine vode iz slivnog područja su akumulirane, a u Hidroakmulaciji Bileća postoji dovoljno prostora za prihvat novih količina vode iz slivnog područja.

Dotok u hidroakumulaciju Bileća, u čijem zaleđu su padale najjače kiše, u jednom trenutku iznosio je više od šesto kubnih metara vode u sekundi. Ni u jednom trenutku, potvrdili su iz uprave preduzeća, nije postojala opasnost za nizvodna područja.

– Ono što je bitno, je da smo na vrijeme shvatili da nas čeka taj talas, reagovali smo, uspjeli smo da amortizujemo sve dotoke u Akumulaciju Bileća. Trenutni dotok je 350 metara kubnih u sekundi – istakao je Milan Mitrović izvršni direktor za upravljanje sistemom Hidroelektrane na Trebišnjici, Trebinje.

Iako je kota Akumulacije Bileća sedam metara iznad plana, za prijem novih voda raspoloživa je jedna četvrtina zapremine akumulacije. Kiše koje su padale prethodnih dana, objašnjavaju u Hidroelektranama na Trebišnjici, nisu ekstremne za sistem, s obzirom na specifičnost hidro-geološkog sastava, i nisu dugo trajale.

– U naš sistem palo je oko 381 milion metara kubnih vode, od toga prošlo 53 miliona, zadržali smo 101 milion, a još u zaleđu imamo oko 227 miliona metara kubnih, od čega očekujemo da u naš sistem dođe oko 120 miliona metara kubnih – kaže Duško Vujović šef Sektora za uprtavljanje vodama Hidroelektrane na Trebišnjici, Trebinje.

Zahvaljujući povoljnoj hidrologiji i potrebama sistema, po dva agregata u HE Trebinje 1 i HE u Platu, rade punim kapacitetom.

– Radićemo pojačanim kapacitetom, sagledaćemo potrebe ERS i potrebe za angažovanjem sistema HET i cijena el.energije, s obzirom da je najavljeno zahlađenje – dodao je Mitrović.

Narednih dana ne očekuje se pojačan priliv vode u hidroakumulacije, s obzirom na to da je u sjevernom dijelu slivnog područja rijeke Trebišnjice pao snijeg.