Crkveni hor trebinje 20232.jpg

Koncertom duhovne i svjetovne muzike, Crkveni hor Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški obilježio je veliki jubilej - 130 godina od osnivanja. Program je trajao oko 90 minuta, a horom je dirigovala Jovana Marić, magistar crkvene horske muzike.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je, pozdravljajući prisutne, istakao da je večerašnje okupljanje zahvala ljudima koji baštine jednu od najstarijih organizovanih kulturnih tekovina koja oslikava karakter ovog podneblja.

O istorijatu Crkvenog hora "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" govorio je sveštenik i dugogodišnji član Dražen Tupanjanin.

On je podsjetio da se od 1892. godine, sa manjim prekidima, institucija trebinjskog Srpskog pjevačkog društva, pod patronatom svetog Vasilija koje je početkom devedesetih godina prošlog vijeka počeo da nosi njegovo ime, entuzijazmom i, slobodarskom zanesenošću ljudi našeg grada, konstantno dizala iz pepela.

„Veoma je važno da se prilikom ovako jubilarnog koncerta prisjetimo okolnosti u kojima je hor radio, nameću nam se istorijski zapisi iz arhiva Muzeja Hercegovine kao i iz privatnih arhiva pjevača, koji nam svedoče da je početak Srpskog pjevačkog društva bio mnogo više, nego što bi mi iz današnjeg ugla mogli da pretpostavimo“, rekao je Tupanjanin.

Crkveni hor trebinje 20231.jpg

On je podsjetio da je Crkveni hor "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški", pod ovim imenom, obnovljen 1991. godine pod dirigentskom palicom Spomenke Likić.

„Naredno razdoblje života hora od 1994. godine pa do sada neraskidivo je povezano za pregalaštvo i istrajnost profesora Stojanke Gudelj, koja je više od četvrt vijeka stajala ispred hora, doprinoseći njegovom razvoju, pa sve do prošle godine kada je hor preuzela Jovana Marić“, istakao je Tuupanjanin.

Sadašnji dirigent hora Jovana Marić naglasila je da je velika čast i odgovornost dirigovati Crkvenim horom "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" i da nije bilo jednostavno napraviti koncert jer su članovi amateri, ali sa ozbiljnim horskim stažom.

"Hor ima veliku tradiciju i istoriju, a meni je bitno da su u ovom koncertu učestvovali svi koji su imali bilo kakvu vezu sa horom. Kroz hor je prošlo 12 predsjednika i 12 dirigenata. Sjetili smo se kompozitora koji su pisali za naš ansambl, a to je Spomenka Likić i izveli smo njenu 'Molitvu' na tekst Isaija Mitrovića, a isto tako Boba Vučura 'Ekstazu' na Dučićeve stihove. Mislim da je večeras premijerno izvedena kompozicija Vladimira Berdovića 'Dostojno jest' za ženski hor. To je dubrovački kompozitor trebinjskog porijekla", rekla je Marić.

Uručene su spomenice i zahvalnice svim ljudima koji su dali svoj nesebičan doprinos za rad i opstanak ovog ansambla.

Prepuna pozorišna sala dugotrajnim aplauzom na kraju koncerta nagradila je članove Crkvenog hora "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" za jedno predivno veče.

Koncert Crkvenog hora "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" organizovali su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje uz tehničku podršku Kulturnog centra.