Zavicaj sunca 1-min.jpg

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je održana promocija knjige „Zavičaj sunca“, autora Nenada Jera Radenkovića, pjesnika sa Kosova i Metohije.

U novom poetskom ostvarenju Radenković se, kako ističe, stihovima odužuje za bratsku ljubav i gostoprimstvo koje je doživio u našem gradu.

„Bratska ljubav i gostoprimstvo koje me je dočekalo svaki put kada sam bio u Trebinju, izazvalo je u meni želju da se odužim i zahvalim na jedini i najbolji način na koji umijem. Zato sam sa zadovoljstvom i velikim emotivnim nabojem pisao pjesmu po pjesmu, želeći da sve svoje doživljaje pretočim u stihove. Taj moralni dug sam sklopio među korice ove knjige, u kojoj su manastiri, spomenici, reka, mostovi, grad, Leutar, platani i meni dragi ljudi“, naveo je on.

Radenković, koji sa porodicom živi na Kosovu i Metohiji dodaje da je njegova misija da pravi bratske i kulturološke mostove sa Hercegovinom, Republikom Srpskom, Crnom Gorom i dijasporom.

Karolina Majstorović, bibliotekar u trebinjskoj Narodnoj biblioteci, kaže da u ovoj ustanovi, Radenkovića smatraju zavičajnim piscem, jer piše o Trebinju i ljudima iz našeg grada.

„Radenković je jedan od autora čiji smo ponosni izdavači. Narodna biblioteka Trebinje se već godinu i po dana bavi izdavačkom djelatnošću, što je velika čast i zadovoljstvo. Do sada smo izdali 10-tak djela, a u ovoj godini imamo u planu saradnju sa par autora, da budemo izdavači njihovih djela“, istakla je Majstorović.

Zavicaj sunca 2-min.jpg

Radenković, koji je po vokaciji likovni umjetnik i magistar vajarstva, je do sada napisao deset knjiga, a u pripremi je knjiga “Kratke priče sa Košara”.

Napisao je značajna djela za horove i pjevačke etno grupe. Piše prikaze, eseje i književnu kritiku. Njegova poezija je prevedena na ruski, španski, rumunski, makedonski i francuski jezik.

Drugo predstavljanje knjige Nenada Jera Radenkovića će se održati u Etno selu Gradu sunca, u subotu, 21. januara, sa početkom u 20 časova.