Bogojavjenje trebinje202313.jpg

Iako ove godine, po dogovoru sa vladikom Dimitrijem zbog visokog vodostaja Trebišnjice, u Trebinju nije bilo tradicionalnog preplivavanja rijeke sa jedne na drugu obalu, više od 150 naših sugrađana okupalo se u rijeci čija je temperatura bila oko 11 stepeni.

Vladika Dimitrije je osveštao vodu Trebišnjice, a zatim je simbolično u rijeku stupšten Časni krst, do koga je prva doplivala Marijana Krkalović iz Zvornika, koja u Trebinju živi već tri godine.

"Ovo je poseban osjećaj. Već 15 godina plivam za Časni krst za Bogojavljenje", rekla je Marijana, koja je ranijih godina bila najbrža u plivanju za Časni krst u Trebišnjici.

Bogojavjenje trebinje202314.jpg

I ove godine među brojnim Trebinjkama i Trebinjcima bio je gradonačelnik Mirko Ćurić.

"Dogovor sa našim vladikom bio je da se zbog visokog vodostaja rijeke ne pliva sa jedne na drugu obalu. Tako smo svi mi koji smo planirali da plivamo ušli u rijeku na lijevoj obali, umjesto u Starom gradu, i simbolično smo ispoštovali običaj na ovaj veliki praznik", rekao je Ćurić.

Bogojavjenje trebinje202312.jpg

Organizator tradicionalnog plivanja za bogojavljenski krst je Crkvena opština Trebinje, dok je Grad Trebinje svim učesnicima podijelio majice.

Tradicionalno, nakon bogosluženja i plivanja, vjernici uzimaju osveštanu vodu koja se dijeli u hramu ili se uzme voda sa osveštane rijeke, jer, prema narodnom vjerovanju, ona tada ima iscjeliteljske moći.



Bogojavjenje trebinje202311.jpg

Bogojavjenje trebinje20238.jpg

Bogojavjenje trebinje20239.jpg

Bogojavjenje trebinje202310.jpg