rite-gacko.jpg

Vlada Srpske raskinula je radni odnos sa više od 20 zaposlenih u institucijama Republike Srpske i javnim preduzećima, jer je utvrđeno da nisu dolazili na posao, a uredno su primali plate, a trenutno se provjeravaju desetine anonimnih prijava po ovom osnovu, pišu "Nezavisne novine".

Izvori "Nezavisnih novina" tvrde da je ovo tek početak i da anonimne prijave o radnicima koji ne dolaze na posao stižu svakodnevno, te da se svaka prijava uredno provjerava.

"Postoje osnovane sumnje da je svaka od prijava tačna, a zaista ih je veliki broj. Najviše ih je u Ministarstvu porodice, omladine i sporta. Tamo su neki vukli rješenja za rad od kuće, navodi se da su za to imali odobrenja od svojih rukovodilaca, što je nezakonito. Više od deset ih je samo za to Ministarstvo, jako puno ih je da nisu dolazili na posao", tvrde naši izvori i dodaju da će ovaj resor biti pod posebnom istragom, jer nedolazak na posao nije bio jedini problem.

"Brojni su i slučajevi kršenja radne discipline, nisu provlačili kartice na ulazu u Vladu kad bi izlazili sa posla, ili slično", navode naši izvori.

Kako saznajemo, iz Rudnika i Termoelektrane "Gacko" otpuštena su dva radnika.

"Otkaz je uručen dvojici zaposlenih, a protiv 20-tak se vodi disciplinski postupak", kazao je izvor "Nezavisnih novina" iz RiTE Gacko.

Podsjetimo, Zakon o radu nalaže da, ukoliko radnik tri dana ne opravda izostanak sa posla, na neki način mu po automatizmu prestaje radni odnos.