Het.jpg

Akumulacioni sistem Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ - Bilećko i Goričko jezero, imaju dovoljno prostora da prihvate sve pale i očekivane padavine koje su najavili meteorolozi u narednim danima, rekao je za TrebinjeLive.info izvršni direktor za upravljanje sistemom u ovom preduzeću Milan Mitrović.

Mitrović je istakao da je trenutni dotok u Bilećko jezero 450 metara kubnih vode u sekndi, a da je kota jezera 385 metara iznad nivoa mora.

"Dotok u Goričko jezero je 230 metara kubnih u sekundi. Agregati u hidroelektrani 'Dubrovnik' u Platu su angažovani u maksimalnom kapacitetu, a kroz Trebinje se trenutno ispušta 100 metara kubnih vode u sekundi", naveo je Mitrović.

On je istakao da će i u narednim danima kroz grad Trebinje biti ispuštana kontrolisana količina vode, koja neće ugroziti živote i imovinu građana.

"Ovo su očekivane padavine za januar i HET je u potpunosti spreman da prihvati ovu količinu vode", poručio je Mitrović.

Prema Mitrovićevim riječima, na sedam mjernih mjesta ovog preduzeća, od 16. do 18. januara, najviše padavina zabilježeno je u Nevesinju 196 litara po metru kvadratnom, Čemernu 177, Gacku 158, Bileći 153, na HE Trebinje jedan 132, na HE Trebinje dva 110 i u Trebinju 98 litara kiše po metru kvadratnom.

Meteorolozi su do 20. januara najavili obilne kiše, a na pojedinim područjima u Hercegovini očekuje se i do 250 litara kiše po metru kvadratnom.