Eu granica etias.jpg

Građani BiH i Srbije trenutno mogu da putuju u evropsku šengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja, ali od ove 2023. godine to najverovatnije više neće biti moguće bez podnošenja onlajn zahtjeva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS).

ETIAS je trebalo da postane operativan još u januaru, ali je ova novina potom odgođena za maj 2023. godine, da bi na kraju stigla vijest da se sve odlaže za novembar 2023.

Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) biće automatizovan elektronski sistem koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u šengen zonu. Očekuje se da će sistem postati operativan do kraja 2023. godine, prenosi DW.

Onlajn formular za prijavu podnosiće se na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan. Prijavu bi trebalo popuniti najkasnije 96 sati prije datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-pošte, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Posljednji korak je plaćanje naknade za prijavu putem kreditne ili debitne kartice. Naknada za prijavu iznosiće sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Naknada u iznosu od sedam evra naplaćuje se prilikom podnošenja prijave i to je jedina naknada koju je neophodno platiti. Maloljetnici i lica starija od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.

Procijenjeno je da će proces prijave trajati desetak minuta, a odobrenje bi trebalo da se dobije u roku od nekoliko minuta od trenutka podnošenja prijave. Dobijeno odobrenje važiće tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša, i u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Uz ETIAS, građani Srbije i BiH moći će da ostanu u Evropskoj uniji najviše 90 dana u periodu od 180 dana, piše danas.rs.

Državljani BiH i Srbije će tako od novembra 2023. najvjerovatnije morati da imaju ETIAS za ulazak u sljedećih 30 zemalja: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švajcarsku.

Shodno tome, građanima će biti potreban ETIAS i da bi posjetili sljedeće evropske mikrodržave sa otvorenim granicama: Monako (preko Francuske), San Marino (preko Italije) i Vatikan (preko Italije).

Slična praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja potiče još od 2016. godine. Sistem bi inače trebalo da smanji aktuelne bezbjednosne, zdravstvene i migratorne rizike, a odnosi se na 63 države koje nisu članice Evropske unije, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.

Da bi uspješno dobili ETIAS, kandidatima će biti potreban važeći pasoš, adresa e-pošte i debitna ili kreditna kartica za plaćanje ETIAS naknade.

Dakle, kako bi popunili ETIAS aplikaciju, putnici moraju dati svoje lične podatke, podatke o putovanju i podatke o pasošu, piše mediasfera.rs.