solarni panel.jpg

"Balkan Solar Summit" će se održati 9. i 10. februara 2023. godine u Banjaluci, u Banskom dvoru i okupiće ključne aktere iz oblasti solarne industrije i energije, koji će govoriti o najaktuelnijim temama - od zakonskih procedura do prednosti investiranja u solarne elektrane.


Predstavnici privrednog sektora, biznisa i lokalnih zajednica imaju priliku da na jednom mjestu razmijene iskustva i čuju korisne informacije o najnovijim dostignućima i trendovima u solarnoj industriji, tehnološkim inovacijama, te se povežu sa renomiranim proizvođačima, distributerima, investitorima i predstavnicima tržišta struje.

Šta kaže regulativa kada je u pitanju solarna energija, kako od prvog megavata do zarade, kakvi su trendovi u regionu i svijetu, sve o projektovanju i izvođenju solarnih elektrana, su samo neke od zanimljivih tema koje će učesnici čuti tokom panela i predavanja.

U izložbenom dijelu konferencije zainteresovani će moći da pogledaju najnovija solarna rješenja.

"Balkan Solar Summit" je, takođe, odlična prilika za B2B susrete i uspostavljanje kontakata sa novim partnerima i klijentima.

Siniša Maksimović, direktor ETMAX-a, generalnog sponzora "Balkan Solar Summita", ističe da je veoma značajno organizovanje summita, jer će se prezentovati dostignuća, razgovarati o izazovima u sektoru i daljim pravcima razvoja.

"Važno je da se ovakva tematska dešavanja organizuju i da okupe relevantne sagovornike, što će sigurno biti korisno za sve učesnike, jer se radi o industriji koja je u ekspanziji i za koju imamo značajne konkurentske prednosti. ETMAX je projektovao i izgradili smo najviše solarnih elektrana u BiH, tako da mogu reći da smo doprinijeli razvoju i uspostavljenim kapacitetima kakve imamo danas", kaže Maksimović.

Smatra da je generisanje električne energije iz energije Sunca sa razlogom u fokusu, jer se radi o tehnologiji koja je u skladu sa održivim razvojem, dobrim praksama i pored ekonomske opravdanosti, važno je naglasiti da nema negativnih uticaja na životnu sredinu.

"Isplativost investicija je dugoročna, pogotovo u situaciji kad cijena električne energije postaje sve značajniji faktor, kako u segmentu privrede, tako i u segmentu domaćinstava. Investicije u obnovljive izvore energije, preciznije u projektovanje i izgradnju fotonaponskih sistema, kao i praćenje i primjena novih tehnologija su rješenje za mnoge izazove koje imamo danas i sa kojima se suočavamo“, navodi direktor ETMAX-a.

"Balkan Solar Summit" se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Svi koji žele biti dio ove konferencije mogu posjetiti sajt www.solarsummit.ba i na vrijeme rezervisati svoje mjesto.