mirko_curicjpg

Štab za vanredne situacije grada Trebinja stavio je sve jedinice u punu pripravnost zbog najavljenih obilnih padavina, shodno uputstvima Republičkog štaba za vanredne situacije.

Šef trebinjskog Štaba Mirko Ćurić poručio je stanovništvu da nema razloga za paniku, navodeći da je sinoć zasjedao Štab za vanredne situacije, te da su donesene preventivne mjere u skladu sa uputstvima Republičkog štaba da se sve jedinice stave u punu pripravnost, te da su pregledana sva materijalno-tehnička sredstva koja bi bila neophodna.

"Pratimo situaciju, najave su da će padavine biti znatno veće od uobičajenih. Pripremamo se. Poruka stanovništvu je da prate uputstva institucija sa lokalnog i republičkog nivoa. Tu smo da učinimo sve što se može", rekao je Ćurić.

On je naveo da su ranije locirane moguće krizne tačke, te da je u funkciji besplatan broj telefona 121 na koji građani mogu da se jave kako bi se zaštitila imovina i stanovništvo.

"Kontrolisano je ispuštanje vode, očekivane padavine su već evidentirane. Nadamo se da će sve proći u najboljem redu", rekao je Ćurić.

On je pozvao građane da se jave po pitanju zaštite nekih njihovih objekata koji bi mogli da budu ugroženi, shodno mogućoj situaciji na terenu.

Republička uprava civilne zaštite Srpske najavila je da se od danas do 20. januara očekuju obilne padavine uz jak do olujni jugo i upozorila na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i znatan porast nivoa velikih rijeka.

Najviše padavina očekuje se sutra i u srijedu, 18. januara, zbog relativno toplog vremena uglavom će padati kiša, a snijeg samo na višim planinama i ponegdje u nižim predjelima na zapadu.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini, ponegdje i više od 250 litara po metru kvadratnom, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 litara, te na zapadu od 60 do 120 litara po metru kvadratnom.