Pomen maslesa trebinje1.jpg

Sveštenik Nikola Janković služio je danas pomen najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske Aleksandru Masleši.

Pomenu, koji je služen kod spomenika posvećenog Masleši u naselju Bregovi povodom 28 godina od njegove smrti, prisustvovali su Trebinjci, među kojima i Maslešini saborci iz Bobanske čete.

Otac Nikola je rekao da je kod Masleše kucalo Hristovo srce i da iz tog razloga on treba da bude primjer mladim ljudim da nikada ne zaborave njegovu žrtvu za Republiku Srpsku.

Aleksandrov saborac iz Bobanske čete Dragan Ristić Beli kazao je da je na današnji dan preminuo veliki čovjek i najmlađi borac trebinjske brigade.

"Šta reći o Aleksandru, da je dobrovoljac i da je bio maloljetan. Te dvije riječi sve govore. On je bio svjestan svog djela, zašto se bori i iz školske klupe je krenuo u rat u vrlo nezgodnom trenutku kada je Trebinje bilo pod opsadom hrvatskih snaga i nije žalio sebe i svoj život. Nikad se nije štedio i njegovo ime ostaće da živi vječno", rekao je Ristić.

Pomen maslesa trebinje2.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić naglasio je da je Aleksandar Masleša učestvovao u borbama sa starijim od sebe i da je danas živ bio bi mlad.

"Grad Trebinje će i dalje da izađe u susret svim porodicama poginulih boraca. Svjesni smo činjenice i stanja u kojem se nalazimo i ne smijemo da zaboravimo ko su ljudi koji su poginuli u stvaranju Republike Srpske", poručio je Ćurić.

Na Maslešin spomenik cvijeće su danas položili članovi njegove porodice, predstavnici Grada, Gradske boračke organizacije i drugi pojedinci.

Pomen maslesa trebinje3.jpg

Aleksandar Masleša ranjen je 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica. Od iste granate poginuli su komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković te njegovi saborci Ljubiša Popović i Dragan Slijepčević, dok je Masleša teško ranjen.

Od posljedica ranjavanja, Masleša je preminuo na današnji dan 1995. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

U njegovu čast, Stadion malih sportova u Bregovima, koji se nalazi neposredno uz spomenik, nosi njegovo ime, a nacrtan je mural sa njegovim likom i amblenom Vojske Republike Srpske uz stadion u Policama.