20230112143032_753587.jpg

U Svetom Križu Začretju sjeverno od Zagreba nadavno je otvorena druga dionica puta Zabok-Krapina, a mjesto gdje se put ukršta sa Ulicom Marije Jurić Zagorje zbog toga je postalo mnogo opasnije za pješake, javljaju hrvatski mediji.

Počele su se događati česte saobraćajne nezgode, stanovnici naselja zabrinuli su se za bezbjednost u saobraćaju i organizovali protest, pa im je iz Hrvatskih cesta obećano da će uskoro dobiti semafor.

Iznenadili su se zato kad su umjesto semafora na raskrsnici ugledali čovjeka u narančastom radnom odijelu.

Njegov posao je, piše portal Zagorje.com, dežurati 12 do 14 časova dnevno, analizirati i brojati dnevni broj pješaka te, što je najvažnije, pratiti i voditi pješake dok preko zebre prelaze put.

Do 13 sati saobraćajnicu prešlo 16 ljudi

Portal je i snimio čovjeka kojeg su zamolili da im demonstrira kako se prelazi cesta na ovoj opasnoj raskrsnici. U trenutku snimanja, spomenimo, na cijeloj raskrsnici nije bilo niti jednog pješaka niti automobila.

Juče do 13 časova, rekao je službenik, preko zebre je prešlo 12 odraslih i četvoro djece.

Nakon što je vijest odjeknula Zagorjem, portal je kontaktirao i Hrvatske ceste, koje su objasnile zašto su se odlučile za taj potez.

"Kako su nam mještani rekli da se vozači ne zaustavljaju na zebri, a budući da je ove sedmice počela nastava, mi smo odlučili ove sedmice na tu raskrsnicu postaviti patrolno vozilo, kao i patrolnog službenika, budući da su i vozilo i službenik vrlo uočljivi vozačima. To smo napravili isključivo s ciljem da se te prve sedmice dodatno skrene pažnja vozačima da moraju poštovati saobraćajnu signalizaciju, ograničenja brzine i saobraćajna pravila. Naš službenik može i signalizirati vozačima da uspore ili stanu, te tako pomoći pješacima prelazak preko zebre, ukoliko bi to bilo potrebno”, rekla je za portal portparol Tamara Đurijanček.

Napomenula je da ovo rješenje nije zamjena za obećani semafor. Slučaj su za portal 24sata.hr komentarisali i stanovnici kojima je cijela stvar pomalo nevjerovatna.

"U blizini se nalazi vrtić i škola, djecu ne možemo pusti da bez nadzora prelaze ovo nepreglednu raskrsnicu, zato smo i tražili da se postavi semafor, a ne ovo. Čovjek stoji 12 sati dnevno na ovoj raskrnici i nadgleda saobraćaj. Nisam ni sigurna šta tačno radi, ali svakako nam je raskrsnica zbog vozila službe koje je parkirano nasred ceste još nepreglednija", ispričao je jedan stanovnik Svetog Križa Začretja.