Stariji covjek.webp

Penzioner (76) iz Koprivnice završio je u dugotrajnom sudskom procesu jer je još u decembru 2018. na ulazu u gradsku tržnicu prodavao rimokatoličke kalendare, u čemu ga je ulovila carinska službenica kojoj je prodao kalendar za pet kuna (oko 1,20 KM).

U presudi stoji da je 76-godišnjak sredinom decembra u 11.00 sati, "neposredno nakon glavnog ulaza na gradsku tržnicu u Koprivnici prodavao rimokatoličke zidne kalendare: jednostavne (52 komada) i preklopne (7 komada), a da nema registriranu djelatnost obavljanja kupovine i prodaje ili pružanje usluga u trgovini", prenosi Danica.hr.

Ovlašteni carinski službenicu utvrdili su to neposrednim nadzorom. Penzioner mora platiti 600 kuna (oko 150 KM) kazne i 200 kuna (oko 50 KM) troškova postupka, a kalendari su mu oduzeti. Inače, jednolisne kalendare prodavao je za pet, a preklopne za 10 kuna, pa je vrijednost oduzete robe 330 kuna. U prvobitnom postupku on je priznao da je izložio rimokatoličke kalendare koje je nabavio u knjižari u Zagrebu te ih je namjeravao prodavati na tržnici.

“Jedan rimokatolički kalendar tog dana sam prodao bez računa za pet kuna jednoj ženskoj osobi, a ona se nakon toga predstavila kao carinska službenica”, rekao je 76-godišnjak.

Slučaj se dogodio još 13. decembra 2018. godine, ali i dalje se njime bavi hrvatsko pravosuđe. Naime, Carina je tog datuma izdala prekršajni nalog na koji je Dobrivoje uložio prigovor te je nalog stavljen izvan snage. Potom je proveden redovni prekršajni postupak te je 4. februara 2020. donesena presuda koja je ukinuta odlukom Visokog prekršajnog suda RH “zbog nepravilnog obrazloženja odluke o oduzimanju predmeta”, prenosi Index.hr.

Nalog Carinske uprave u ponovnom postupku je tretiran kao optužni prijedlog te je izdan prekršajni nalog 17. marta prošle godine. Penzioner je potom opet uložio prigovor zbog čega je prekršajni nalog opet stavljen izvan snage i proveden je redovni prekršajni postupak.

U novembru ove godine penzioner se opet proglašava krivim te ga kažnjavaju sa 600 kuna. Ipak, kako je riječ o nepravosnažnoj presudi, 76-godišnjak se opet može na nju žaliti.